Kasdienė riešutų porcija – kiek tai yra?

Dietologai rekomenduoja kasdien suvalgyti 28 g riešutų. Jei šalia savęs svarstyklių neturite – ne bėda, tai maždaug tiek riešutų, kiek telpa į jūsų delną. Ar tai bus vienos rūšies riešutai, ar mišinys – jūsų pasirinkimas!
Riešutai turi nemažai kalorijų, todėl dažnai yra nepelnytai įvardijami kaip netinkami sveikai mitybai. Vis dėlto, dietologai tokią nuomonę paneigia ir ne tik siūlo įtraukti riešutus į įprastą mitybą, bet ir pasistengti jais pakeisti taip mėgstamus nesveikus užkandžius. 28 g riešutų, priklausomai nuo jų rūšies, gali turėti nuo 120 iki 200 kalorijų, todėl vietoje to, kad prasiplėštumėte bulvių traškučių pakelį ar po pietų gurkšnotumėte puodelį latte kavos, geriau suvalgykite saują riešutų ir keletą vynuogių. Nors suvartotų kalorijų kiekis bus panašus, gausite kur kas daugiau naudingųjų maisto medžiagų.
Riešutus barstote ant mėgstamų salotų? Geras ženklas – akivaizdu, kad mėgstate daržoves ir žalumynus. Užkandžiui pasisemiate saujelę migdolų? Jūs kaip F. Mendelsonas, kuris juos valgydavo vietoje šokoladinių batonėlių… Vien tik sprendimas ir pasirinkimas vartoti riešutus jau rodo, kad žengiate teisingu keliu.
Ar svarbu, kaip ir su kuo riešutai valgomi? Įvairūs tyrimai rodo, kad ne itin – tiriant riešutų vartojimą, nebuvo gilintasi į jų paruošimo būdą – ar jie virti aliejuje, pasūdyti, žali ar pakepinti. Tiesa, dietologai primena, kad jei stebite savo suvartojamą druskų kiekį, nederėtų valgyti sūdytų riešutų. Taip pat – padengtų šokoladu ar kita saldainių mase. Visa kita – leidžiama. Net ir riešutų sviestas!