Energijos suteikiantis maistas

Jaučiate vangumą? Neskubėkite vartoti gaminių, kuriuose gausu cukraus ar kofeino – pliūpsnį energijos suteikti gali ir įprastas natūralus maistas. Kasdien miegui skirti bent 8 valandas – tikrai nelengva, todėl tiems, kurie jaučia miego trūkumą ir yra pervargę, siūlome būdą, kaip įgauti daugiau energijos, nesigriebiant saldžiųjų energetinių gėrimų.
1. Kiaušiniai
Kiaušinio tryniai yra kupini B vitamino, kuris atsakingas už maisto pavertimą energija organizme, vitamino D, kuris stiprina kaulus. Negana to, jie yra puikus proteinų šaltinis, kuris tiesiog būtinas raumenims, ypač po sunkių treniruočių. Patarimas: Norėdami sumažinti sočiųjų riebalų ir kalorijų perteklių organizme, pusryčiams suvalgykite 1 kiaušinį ir 2-3 kiaušinių baltymus.
2. Nesmulkintų grūdų dribsniai
Daug ląstelienos turintys nesmulkinti grūdai sulėtina gliukozės išsiskyrimą į kraują, o tai reiškia, kad visą dieną organizme bus palaikomas pastovus kiekis energijos. Staigus gliukozės išsiskyrimas į kraują, kurį sukelia rafinuotų angliavandenių (pavyzdžiui, saldainių) vartojimas, padidina cukraus kiekį kraujyje ir insulino tiekimą iš kasos, o tai nenaudinga organizmui. Patarimas: Dažnai daug ląstelienos turinčiuose nesmulkintų grūdų dribsniuose yra daug reikalingų vitaminų ir mineralų. Geriausia rinktis tuos, kurie turi bent 5 g ar daugiau ląstelienos porcijoje. Užpilkite dribsnius stikline lieso pieno ar neriebaus graikiško jogurto – iš jų papildomai gausite ir proteinų.
3. Užkandžių rinkiniai
Riešutai ir džiovinti vaisiai – idealus naudingų riebalų, ląstelienos ir proteinų derinys. Rafinuoti angliavandeniai, kuriuose trūksta būtent ląstelienos, gliukozę greitai išskaido ir išdalina į trumpus ir greitai išeikvojamus energijos blyksnius. Tuo tarpu ląsteliena sulėtina gliukozės išskyrimą į kraują, todėl energijos užtenka ilgesniam laikui, o jos gaunamas kiekis yra pastovus. Proteinai veikia panašiai kaip ląsteliena – jie taip pat sulėtina angliavandenių apykaitą organizme ir regeneruoja po treniruočių pažeistus raumenis. Riebalai, esantys riešutuose, sėklose ar aliejuje energijos suteikia ilgam, o tai ypač svarbu tiems, kurie mėgsta bėgioti ar plaukioti ilgiau nei valandėlę. Patarimas: Sumaišykite visus savo mėgstamus riešutus, pavyzdžiui, pistacijas, migdolus ar žemės riešutus su sėklomis, džiovintais vaisiais ir mėgaukitės jai užkandžiaudami. Taip pat galite įsigyti jau paruoštų mišinių – 1GO, kurie supakuoti porcijomis ir neviršija žmogui rekomenduojamos 250 kcal normos vienam užkandžiui.
4. Vanduo
Vienas svarbiausių veiksnių, palaikančių tinkamą energijos kiekį organizme – vanduo. Jis atsakingas už visų maistinių medžiagų pernešimą ir atliekų šalinimą krauju organizme. Tiesa, derėtų nepamiršti, kad dehidratacija pajaučiama kur kas greičiau ir stipriau nei alkis, todėl ypatingai daug vandens reikėtų išgerti per treniruotes. Patarimas: Per dieną išgerkite bent 1,5-2 litrus vandens.
5. Moliūgų sėklos
Sauja skrudintų moliūgų sėklų gali suteikti didžiulį energijos pliūpsnį, taip reikalingą treniruotei. Moliūgų sėklos – puikus baltymų šaltinis, jose gausu riebalų ir ląstelienos, kurie leis jaustis sočiai ir suteiks energijos. Taip pat jose yra ir tokių naudingų organizmui medžiagų kaip mangano, magnio, fosforo ir cinko, kurie prisidės prie energijos palaikymo. Patarimas: Jeigu moliūgų sėklas valgote retai, pabarstykite jomis savo salotas – taip gausite naudingųjų medžiagų ir prie jų skonio pratinsitės po truputį.
6. Goji uogos (dygliuotojo ožerkšnio uogos)
Energijos suteikiančios goji uogos jau tūkstančius metų naudojamos Kinų medicinoje kaip priemonė, suteikianti energijos bei padidinanti hormonų išsiskyrimą. Pasak dietologų, šios uogos padidina organizmo atsparumą stresui, palaiko gerą nuotaiką, aktyvina atmintį. Jos taip pat vertinamos dėl savo savybių pagerinti kraujotaką – o tai padeda deguoniui pasiekti visas ląsteles ir kūno audinius, įskaitant ir lytinius organus. Ne veltui šios uogos dar vadinamos „Kinijos viagra“ – pernešdamos deguonį į lytinius organus, jos padidina lytinį potraukį. Patarimas: Paskaninkite įprastus, ryte su pienu valgomus dribsnius, šaukštu goji uogų arba pabandykite jomis pagardinti daržovių troškinius – gausite naujus ir neįprastus skonius.