18 skanių ir baltymų gausių produktų

Baltymai

Žmonės dažnai diskutuoja apie angliavandenius ir riebalus, tačiau baltymų nauda neabejoja niekas. Valgant daug baltymų, nauda yra įvairialypė: jie padeda mesti svorį (ypač pilvo srityje), didina raumenų masę ir jėgą. Rekomenduojama paros norma – 46 g moterims ir 56 g vyrams, tačiau dalis sveikatos ir fitneso ekspertų mano, kad jų žmogui reikia gerokai daugiau. Pateikiame 18 produktų, kurie yra ne tik skanūs, bet ir turi daug baltymų.

  1. Kiaušiniai. Tai yra vienas sveikiausių ir maistingiausių produktų. Juose yra vitaminų, mineralų, sveikųjų riebalų, akis saugančių antioksidantų ir smegenims svarbių maisto medžiagų, kurių įprastai gauname per mažai. Ypač vertingas yra kiaušinio baltymas – jį sudaro beveik gryni baltymai. Vertė: 1 dideliame kiaušinyje yra 6 g baltymų ir 78 kalorijos.
  2. Migdolai. Šie populiarūs riešutai yra labai maistingi, gausūs ląstelienos, vitamino E, magnio ir mangano. Vertė: 100 g migdolų yra 20 g baltymų ir 500 kalorijų. Kiti vertingi riešutai: pistacijos ir anakardžiai.
  3. Vištienos krūtinėlė. Tai vienas žmonių mėgstamiausių baltymų šaltinių. Valgydami ją be odos, daugumą kalorijų gausite iš baltymų. Be to, krūtinėlę nesunku skaniai pagaminti. Vertė: orkaitėje keptoje krūtinėlėje be odos yra 53 g baltymų ir 284 kalorijos.
  4. Avižos. Tai vieni sveikiausių grūdų, jų sudėtyje yra sveikatai palankios ląstelienos, magnio, mangano, tiamino (vitamino B1) ir keleto kitų medžiagų. Vertė: 100 g avižų yra 13 g baltymų ir 303 kalorijos.
  5. Varškės sūris. Jame yra labai mažai riebalų bei kalorijų, ypač daug kalcio, fosforo, seleno, vitamino B12, riboflavino (vitamino B2) ir įvairių kitų medžiagų. Vertė: 200 g sūryje (2 proc. riebumo) yra 24 g baltymų ir 175 kalorijos. Kiti vertingi sūriai: šveicariškas, mocarelos, čederio.
  6. Graikiškas jogurtas. Tai labai tirštas jogurtas, išgaunamas košiant. Jis skanus, kreminis ir gausus mineralinių medžiagų. Svarbiausia rinktis nesaldintą variantą. Vertė: neriebaus jogurto indelyje (170 g) yra 17 g baltymų ir vos 100 kalorijų. Riebiame jogurte taip pat daug baltymų, bet ir daugiau kalorijų. Dar vertingas ir kefyras.
  7. Pienas. Jis labai maistingas, bet pagrindinė problema – didelė dalis suaugusių žmonių visame pasaulyje jo netoleruoja. Tiems, kas gali vartoti pieną ir jį mėgsta, tai yra puikus aukštos kokybės baltymų šaltinis. Taip pat jame yra bene visų žmogui reikalingų maistinių medžiagų, ypač – kalcio, fosforo ir riboflavino (vitamino B2). Vertė: stiklinėje riebaus pieno yra 8 g baltymų ir 149 kalorijos.
  8. Brokoliai. Tai ypač sveikatai palanki daržovė, joje gausu vitaminų C, K, ląstelienos ir kalio. Brokoliuose yra įvairių bioaktyvių medžiagų. Vertė: 100 g brokolių yra 3 g baltymų ir vos 31 kalorija.
  9. Liesa jautiena. Tai skani ir naudinga mėsa, kurioje daug ne tik baltymų, bet ir geležies, vitamino B12 ir kitų medžiagų. Vertė: 100 g pagamintos jautienos yra 25 g baltymų ir 200 kalorijų. Jei laikotės beangliavandenės dietos, vietoje liesos jautienos galite rinktis riebesnes jos dalis.
  10. Tunas. Šioje populiarioje žuvyje yra mažai riebalų ir kalorijų. Kaip ir kitoje žuvyje, tune yra daug įvairių maistingų medžiagų ir omega-3 riebiųjų rūgščių. Vertė: 100 g savo sultyse konservuoto tuno yra 26 g baltymų ir 120 kalorijų.
  11. Bolivinė balanda. Šios sėklos / grūdai yra vienas populiariausių supermaistų pasaulyje. Jose daug vitaminų, mineralų, ląstelienos bei antioksidantų, tad tai vienas sveikatai palankiausių maistų. Vertė: 100 g virtų bolivinių balandų yra 5 g baltymų ir 115 kalorijų.
  12. Lęšiai. Jie priklauso ankštinių šeimai ir yra gausūs ląstelienos, magnio, kalio, geležies, folio, vario, mangano ir kitų mikroelementų. Lęšiai laikomi vienais geriausių augalinės kilmės baltymų šaltinių, tad tai puikus pasirinkimas vegetarams. Vertė: 100 g virtų lęšių yra 9 g baltymų ir 115 kalorijų.
  13. Moliūgų sėklos. Šiose sėklose yra daug įvairių maistinių medžiagų, įskaitant geležį, magnį ir cinką. Vertė: 100 g moliūgų sėklų yra 19 g baltymų ir 490 kalorijų.
  14. Kalakuto krūtinėlė. Ji daug kuo panaši į vištieną, didžiąją dalį jos sudaro baltymai, labai mažai riebalų ir kalorijų. Be to, tai labai skani mėsa. Vertė: 100 g kalakutienos yra 27 g baltymų ir 160 kalorijų.
  15. Lašiša. Visų rūšių žuvis yra labai sveika, nes joje gausu svarbių maistingų medžiagų, tarp kurių ir širdžiai naudingų omega-3 rūgščių. Vertė: 100 g lašišos yra 21 g baltymų ir 200 kalorijų.
  16. Krevetės. Jos nekaloringos, bet kupinos maistinių medžiagų, įskaitant seleną ir vitaminą B12. Kaip ir žuvyje, krevetėse daug omega-3 riebiųjų rūgščių. Vertė: 100 g krevečių yra 20 g baltymų ir 95 kalorijos.
  17. Briuselio kopūstai. Tai brokoliams giminingos ir daug baltymų turinčios daržovės. Jose daug ląstelienos, vitamino C ir kitų maistinių medžiagų. Vertė: 100 g kopūstų yra 3 g baltymų ir 36 kalorijos.
  18. Žemės riešutai. Taip, jie labai skanūs, negana to, ir maistingi – juose daug baltymų, ląstelienos, magnio, o daug mokslinių darbų įrodė teigiamą jų poveikį svorio metimo procese. Riešutų svieste taip pat daug baltymų, tik nepadauginkite jo – jis kaloringas. Vertė: 100 g žemės riešutų yra 26 g baltymų ir 560 kalorijų.

Produktai, susiję su šiuo straipsniu
Energetinė vertė, kcal Baltymai, g Angliavandeniai, g iš kurių cukrus, g Riebalai, g iš kurių riebalų rūgštys, g Skaidulos, g Natris (druska), g
ananasai2 1GO DŽIOVINTŲ VAISIŲ IR SĖKLŲ MIŠINYS 395 7,2 67,9 61,7 10,1 3,4 1,8 0,5
moliugai_lukstenti_800plocio Moliūgų sėklos, lukštentos 574,0 25,0 13,0 1,1 46,0 0,0 3,9 0,0
migdolai Migdolų riešutai 663,0 24,2 20,5 6,6 52,0 4,7 8,1 0,0
migdolai_k_s2 Kepinti ir sūdyti migdolų riešutai 639,0 27,7 20,7 4,7 45,9 6,9 16,0 0,2
zemes_branduoliai4 Žemės riešutai 609,0 25,7 19,2 6,2 46,1 6,1 7,3 0,0
Naujienų užsisakymas
Jei ši informacija tau pasirodė naudinga, užsiprenumeruok mūsų naujienlaiškį ir gauk straipsnius šia tema tiesiai į el. paštą ar telefoną.