Kokios medžiagos slypi riešutuose?

Riešutuose yra „gerųjų“ riebalų, ląstelienos ir baltymų, tačiau skirtingi riešutai turi ir skirtingus maistingųjų medžiagų kiekius:
- Migdoluose ypač gausu vitamino E ir kalcio. 30 g migdolų yra net 35 proc. vitamino E dienos normos ir 8 proc. kalcio dienos normos!
- Bertoletijų riešutai – puikus selenio šaltinis.
- Anakardžių riešutuose yra daug vario ir cinko.
- Žemės riešutuose yra ypač daug baltymų ir arginino.
- Graikiniuose riešutuose daugiausia alfa linoleno rūgšties (augalinės kilmės omega-3).
Kada jau riešutų – per daug?
Reikėtų nepamiršti, kad riešutuose slepiasi ir nemažai kalorijų. 30 g riešutų jų yra apie 170-180. Pateikiame lentelę, kurioje surašyta, kiek vienetų riešutų yra 30 g porcijoje, tad galėsite paprasčiau reguliuoti jų suvartojimą:
Riešutų skaičius vienoje porcijoje |
|
Migdolai: | 20-24 |
Bertoletijų riešutai: | 6-8 |
Karijų riešutai: | 18-20 (puselės) |
Anakardžių riešutai: | 16-18 |
Kedro riešutai: | 150-157 |
Pistacijos: | 45-47 |
Graikiški riešutai: | 8-11 |
Lazdyno riešutai: | 18-20 |