Idėjos Kūčių stalo patiekalams su riešutais ir džiovintais vaisiais

kucia

Mielieji, kad palengvinti Jums apsisprendimą dėl gausaus Kūčių stalo pateikalų- pateikiame idėjas kūčių stalo patiekalams su riešutais ir džiovintais vaisiais… bus gardu!

 

1

1. Silkė su karamelizuotais svogūnais, džiovintais baravykais ir graikiniais riešutais

2 valgytojams prireiks:

  • 30 g džiovintų baravykų ar kitų kokybiškų džiovintų miško grybų
  • 60 g graikinių riešutų “Arimex”
  • 1 labai didelio arba dviejų vidutinio dydžio svogūnų
  • 4 valgomųjų šaukštų aliejaus kepimui
  • Druskos
  • 1/4 arbatinio šaukštelio rudojo cukraus
  • Šviežiai maltų juodųjų pipirų
  • 1 išdorotos ir nusūrintos silkės (t.y. 2 filė)

1. Grybus nuplaukite, užpilkite verdančiu vandeniu ir palikite 2-3 valandoms brinkti. Tuo tarpu mažoje sausoje keptuvėje ant vidutinės ugnies paskrudinkite nedideliais gabalėliais sulaužytus graikinius riešutus. Prižiūrėkite, kad nesudegtų. Atidėkite į šalį, kol prireiks.
2. Kai grybai išbrinks/suminkštės, svogūnus nulupkite ir supjaustykite apie pusės centimetro storio griežinėliais.
3. Įkaitinkite keptuvę ant vidutinės ugnies. Šiek tiek sumažinkite ugnį. Supilkite aliejų ir suberkite svogūnus. Uždenkite keptuvę ir palikite 5 minutėms svogūnus kaisti, nemaišant ir neatidarinėjant.
4. Tuo metu išmirkytus grybus sudėkite į nedidelį prikaistuvį, užpilkite perkoštu vandeniu, kuriame jie mirko ir užvirkite. Vos vos pasūdykite ir ant mažos ugnies virkite 15-20 minučių, kol bus minkšti.
5. Po penkių minučių keptuvę nudenkite, sumažinkite ugnį iki mažos, įmaišykite 1/4 arbatinio šaukštelio druskos ir cukrų. Keptuvės nedenkite ir, vis pamaišant, kepkite svogūnus apie 15 minučių, kol ims keisti spalvą ir taps saldūs. Prižiūrėkite, kad nepridegtų. Jei svogūnai apskrus greičiau, nei išvirs grybai, juos prasčiausiai trumpam atidėkite į šalį.
6. Nuo grybų nusunkite vandenį (nuovirą pasilikite) ir supjaustykite juos smulkiomis juostelėmis. Suberkite į karamelizuotus svogūnus (kaip tik šiuo metu jie jau turėtų būti paruošti), supilkite 2 valgomuosius šaukštus grybų nuoviro. Šiek tiek padidinkite ugnį ir vis maišant kepkite apie 5 minutes. Suberkite paskrudintus riešutus ir pakaitinkite dar 2 minutes. Gausite tirštą “užklotą”. Pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais. Šį “užklotą” iškrėskite į lėkštę ir palikite visiškai atvėsti. Paragaukite ir atsižvelgdami į silkės sūrumą, jei reikia, įmaišykite dar žiupsnelį druskos.
7. Vieno centimetro pločio gabalėliais supjaustykite silkės filė ir sudėkite į pailgą lėkštę.
8. Silkę uždenkite atvėsusiu grybų, svogūnų ir riešutų “užklotu”.

 

2

2. Silkė su morkomis ir džiovintomis uogomis

  • 4 valgytojams reikės:
  • 5 džiovintų abrikosų “Arimex”
  • 2 valgomųjų šaukštų razinų “Arimex”
  • 5 džiovintų slyvų “Arimex”
  • 1 labai didelio svogūno (arba 2 vidutinio dydžio)
  • 3 valgomųjų šaukštų aliejaus
  • 1 labai didelės morkos (arba 2 vidutinio dydžio)
  • Druskos
  • 1/4 arbatinio šaukštelio cukraus
  • 3 valgomųjų šaukštų pomidorų padažo (be krakmolo ir konservantų)
  • 6 valgomųjų šaukštų džiovintų uogų nuoviro
  • Šviežiai maltų pipirų
  • 1/8 arbatinio šaukštelio cinamono
  • 2 išdorotų ir nusūrintų silkių (t.y. 4 filė)

1. Abrikosus nuplaukite po tekančiu vandeniu. Suberkite į nedidelį puodą, užpilkite karštu vandeniu, kad visiškai apsemtų, užvirkite ir virkite ant vidutinės ugnies 5 minutes. Tuo metu po tekančiu vandeniu nuplaukite razinas ir slyvas. Sudėkite jas pas abrikosus ir virkite dar apie 5-10 minučių, kol visos džiovintos uogos šiek tiek suminkštės. Ugnį išjunkite puodą uždenkite,džiovintas uogas palikite brinkti apie 5 minutes, tada nuovirą nupilkite ir atsidėkite į šalį, jo dar prireiks.
2. Nuluptą svogūną supjaustykite plonais šiaudeliais. Keptuvėje ant mažos ugies įkaitinkite aliejų. Suberkite svogūną, 1/4 arbatinio šauktelio druskos ir pakepkite apie 5 minutes, kol suminkštės.
3. Tuo metu nuskuskite ir stambiai sutarkuokite morką. Suberkite į keptuvę su apkepusiais svogūnais. Šiek tiek padidinkite kaitrą, įberkite 1/4 arbtinio šaukštelio druskos ir kepkite apie 10 minučių. Vis pamaišykite.
4. Džiovintus abrikosus ir slyvas supjaustykite plonais ruoželiais.
5. Kai morkos taps minkštos, suberkite cukrų, išmaišykite. Keptuvės viduryje, prastumdami svogūnus ir morkas į šonus, padarykite vietos, supilkite pomidorų padažą ir, pora minučių maišant, pakepkite, tada įmaišykite jį į daržoves.
6. Paskui įmaišykite 6 valgomuosius šaukštus pasilikto džiovintų uogų nuoviro, džiovintas uogas, žiupsnelį šviežiai maltų juodųjų pipirų, cinamoną, troškinkite viską dar apie 5 minutes, pamaišant dažniau.
7. Silkę supjaustykite 1 cm storio gabalėliais ir išdėliokite į lėkštę.
8. Paragaukite, ar nieko netrūksta, ir atvėsusį šį “užkoltą” uždėkite ant silkės.

 

3

3. Lešių, riešutų ir avižinių kruopų kepalėlis

6 valgytojams prireiks:

  • 30 g džiovintų baravykų
  • Druskos
  • 1 saliero stiebo
  • 1 vidutinio dydžio svogūno
  • 1 vidutinio dydžio morkos
  • 2 didelių česnako skiltelių
  • 3 valgomųjų šaukštų aliejaus kepti
  • 30 g minkštų džiovintų obuolių (jei jūsų obuoliai – kieti, išmirkykite juos šiltame vandeny)
  • 2 puodelių špinatų lapelių
  • 1/2 puodelio džiovintų baravykų nuoviro
  • 1 puodelio virtų avižų kruopų (ne avižų košės!)
  • 1 puodelio virtų žaliųjų lešių
  • 1 saujos sausoje keptuvėje paskrudintų pinijų riešutų “Arimex”
  • 1/2 puodelio riešutų mišinio “Arimex”
  • 2 valgomųjų šaukštų chia sėklų
  • 3/4 arbatinio šaukštelio džiovintų čiobrelių
  • 3/4 arbatinio šaukštelio džiovintų raudonėlių
  • 1/2 puodelio džiovintų vyšnių “Arimex”
  • 2 valgomųjų šaukštų miltų

Puodelio talpa – 250 ml.

1. Grybus iš vakaro nuplaukite, suberkite į dubenėlį ir užpilkite verdančiu vandeniu (ne mažiau kaip 2 puodeliais).
2. Kitą dieną suverskite juos su visu skysčiu į prikaistuvį, įberkite žiupsnelį druskos, užvirkite ir virkite ant mažos ugnies apie 20-30 minučių, kol taps minkšti. Išvirusius palikite tame pačiame skystyje, kol prireiks.
3. Saliero stiebą supjaustykite smulkiais gabaliukais (apie 0,5 cm dydžio). Svogūną nulupkite ir lygiai taip pat smulkiai supjaustykite. Nuskuskite morką ir sutarkuokite burokine tarka. Nulupkite česnako skilteles ir smulkiai sutarkuokite.
4. Didelėje keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitinkite aliejų, suberkite salierą, svogūną, morką bei česnako skilteles ir pusę arbatinio šaukštelio druskos, vis pamaišant, kepkite apie 10 minučių.
5. Kol daržovės kepa, mažais gabaliukais supjaustykite džiovintus obuolius ir džiovintus grybus (nuovirą pasilikite), o plonomis (apie 1 cm storio) juostelėmis – špinatus. Praėjus 10 minučių, sudėkite į keptuvę obuolius, grybus, špinatus, supilkite grybų nuovirą, viską gerai išmaišykite ir pakepkite dar keletą minučių, kol didžioji dalis skysčio susigers ir išgaruos.
6. Į didelį dubenį suberkite virtas avižų kruopas ir lešius, juos šiek tiek pagrūskite bulvių trintuve, kad gautumėte vientisesnę masę, bet nepersistenkite (bent pusė kruopų ir lešių turi išlaikyti savo struktūrą ir nevirsti koše). Sudėkite keptuvės turinį. Viską labai gerai, vėl šiek tiek patrindami, išmaišykite.
7. Smulkiai sukapokite pinijas ir riešutų mišinį. Suberkite į masę esančią dubeny ir išmaišykite. Galiausiai įmaišykite chia sėklas, priekonines žoleles, 3/4 arbatinio šaukštelio druskos, džiovintas vyšnias ir miltus. Pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais. Turite gauti limpančią, į faršą panašią masę. Paragaukite, ar nieko netrūksta.
8. Kepimo formą ištepkite aliejumi ir įtieskite kepimo popierių. Į paruoštą kepimo formą sukrėskite masę, paspauskite šaukšto nugarėle, kad tvirtais suliptų ir būtų vienodai pasiskirsčiusi.
9. Kepkite iki 200 C įkaitintoje orkaitėje apie 40-45 minutes, kol dailiai apskrus. Palikite visiškai atvėsti, geriausia per naktį, o tada pjaukite ir ragaukite. Labai skanus ir pašildytas.

 

5

4. Virtiniai su bulvių koše ir aguonomis, gardinti saulėgrąžų grietine

Apie 70 didelių virtinių reikės:

Įdarui reikės:

  • 1500 g bulvių
  • 2 ir 1/4 arbatinio šaukštelio druskos
  • 3 didelių česnako skiltelių
  • 90 ml kokybiško alyvuogių aliejaus
  • 90 – 180 ml bulvių nuoviro
  • 4 valgomųjų šaukštų aguonų “Arimex”

Tešlai reikės:

  • 6 puodelių (puodelio talpa 250 ml) miltų
  • 2 arbatinių šaukštelių druskos
  • 6 valgomųjų šaukštų neutralaus skonio aliejaus
  • 2 puodelių (puodelio talpa 250 ml) verdančio vandens

Saulėgrąžų sėklų grietinei reikės:

  • 1 puodelio (puodelio talpa 250 ml) saulėgrąžų sėklų “Arimex”
  • 2 valgomųjų šaukštų obuolių acto
  • 1/2 arbatinio šaukštelio druskos
  • 200 – 250 ml šalto vandens

1. Įdarui bulves nulupkite ir gerai nuplaukite po šaltu vandeniu. Nuluptas bulves perpjaukite išilgai per pusę. Supjaustytas bulves užpilkite nedideliu kiekiu ledinio vandens (tik tiek, kiek reikia,kad apsemtų). Į vandenį įberkite druskos ir įpilkite šaukštelį alyvuogių aliejaus bei įmeskite nuluptas česnako skilteles. Užvirkite ir uždengtas bulves virkite ant nekaitrios ugnies 20 – 30 min., kol, įbedus peilį, jos bus mikštos. Bulvėms išvirus, nupilkite nuo jų vandenį (nepamirškite pasilikti nuoviro!) ir jas nugarinkite ant kaitrios ugnies (apie 1 min.), intensyviai maišant mediniu šaukštu. Bulvės ims trintis. Po to nuimkite nuo ugnies ir sugrūskite. Į sugrūstas bulves supilkite karštą nuovirą, likusį alyvuogių aliejų ir šluotele ar mediniu šaukštu viską gerai išmaišykite (apie 30-50 sek.). Galiausiai įmaišykite aguonas. Atidėkite įdarą į šalį, kad visiškai atvėstų.
2. Tešlai miltus sumaišykite su druska. Į miltus supilkite aliejų. Miltus pirštais sutrinkite su aliejumi. Įpilkite pusę puodelio verdančio vandens ir šaukštu išmaišykite, tada supilkite dar pusę puodelio verdančio vandens ir vėl išmaišykite, galiausiai supilkite likusį vandenį ir atsargiai (nes labai karšta) užminkykite tešlą. Minkykite apie 10 minučių, kol tešla taps blizgi ir elastinga. Tešlą susukite į maistinę plėvelę ir palikite pusvalandžiui pastovėti.
3. Paruoštą tešlą plonai iškočiokite, išspauskite skrituliukus (pvz., su 10-12 cm. skersmens vyno taure ar stikline), ant jų dėkite gerą šaukštą įdaro, perlenkite perpus, tvirtai suklijuokite kraštus. Paruoštus virtinius laikykite ant miltais pabarstyto paviršiaus uždengtus rankšluostuku.
4. Sudėkite į verdantį pasūdytą vandenį, virkite 3-5 minutes, po to, kai virtiniai iškyla į vandens paviršių, priklausomai nuo to, kaip plonai iškočiojote tešlą. Stenkitės nepervirti.
5. Gerai nusunkite ir pateikite su šlakeliu saulėgrąžų sėklų grietinės arba spirgučių padažu, o galbūt su aliejuje spirgintais svogūnais.
6. Saulėgrąžų sėklų grietinei užmerkite saulėgrąžas šaltame vandeny. Palikite mirkti 6-8 valandas. Išbrinkusias saulėgrąžas nusunkite ir sudėkite į virtuvinį kombainą. Supilkite actą ir suberkite druską. Saulėgrąžas pulsais malkite iki tyrelės konsistencijos. Įpilkite dalį vandens, vėl malkite, įpilkite dar vandens, vėl malkite, taip kartokite, kol gausite norimą konsistenciją. Sandariai uždarykite ir laikykite šaldytuve bent 3 valandas, o geriausia – per naktį. Atkreipkite dėmesį, kad pastovėjusi ši grietinė sutirštėja, todėl malant supilkite bent 200 ml vandens.

 

5.

5. Džiovintų vaisių ir uogų kompotas

  • Vienam dideliam ąsočiui reikės:
  • 100 g džiovintų obuolių “Arimex”
  • 100 g džiovintų kriaušių “Arimex”
  • 100 g džiovintų slyvų “Arimex” (dalį slyvų galite pakeisti džiovintais mangais arba džiovintais ananasais)
  • 100 g džiovintų abrikosų “Arimex”
  • 50 g razinų “Arimex” (galite keisti džiovintomis mėlynėmis ar braškėmis)
  • 50 g džiovintų vyšnių “Arimex”
  • 1 anyžiaus žvaigždės
  • 1-3 cinamono lazdelių
  • 2-3 kardamono sėklų
  • 1/3-1/2 arbatinio šaukštelio gvazdikėlių
  • 2-3 valgomųjų šaukštų cukraus (aš naudoju rudąjį cukrų arba medų, kurį įmaišau, kai kompotas šiek tiek pravėsta)
  • 2 su puse litrų šalto vandens

1. Džiovintus vaisius ir uogas perliekite karštu vandeniu, nuskalaukite.
2. Į didelį prikaistuvį sudėkite nuplautus džiovintus vaisius ir uogas bei anyžiaus žvaigždę, cinamono lazdeles, kardamono sėklas, gvazdikėlius ir cukrų.
3. Tada į prikaistuvį supilkite šaltą vandenį. Užvirkite, jei reikia, nurinkite putas. Kaitinkite uždengę ant nedidelės ugnies apie 35-45 minutes, kol vaisiai ir uogos išvirs.
4. Uždengtą kompotą su vaisiais ir uogomis bei prieskoniais palikite visiškai atvėsti, tada nusunkite. Jei nesate dideli prieskonių mėgėjai, kompotui išvirus, t.y. prieš paliekant jį atvėsti, prieskonius išgraibykite. Kompotas skanus ir šaltas, ir pašildytas.

 

DSC_0313

6. Kūčia

  • 6-8 valgytojams prireiks:
  • 90 g kviečių kruopų (ne dribsnių)
  • 90 g avižų kruopų (ne dribsnių)
  • 750 ml verdančio vandens
  • Žiupsnelio druskos
  • 120 g maltų aguonų
  • 155 ml verdančio vandens
  • 60 g džiovintų vyšnių “Arimex”
  • 60 g razinų “Arimex”
  • 50 g graikinių riešutų “Arimex”
  • 70 g migdolų “Arimex”
  • Medaus pagal skonį

1. Kviečių kruopas nuplaukite ir užmerkite iš vakaro šaltame vandeny, kad išbrinktų. Kitą dieną išbrinkusias kviečių kruopas nuskalaukite po tekančiu vandeniu. Suberkite į puodą. Tai pat į puodą suberkite nuplautas avižų kruopas. Užpilkite sumaišytas kruopas 750 ml verdančio vandens, pasūdykite ir virkite ant mažos ugnies, vis pamaišant, apie pusvalandį, kol kruopos suminkštės.
2. Tuo metu maltas aguonas nedideliame prikaistuvyje užplikykite 155 ml verdančio vandens, ant mažos ugnies užvirkite, nukaiskite ir uždenkite beipalikite brinkti, kol prireiks.
3. Džiovintas vyšnias ir razinas užmerkite karštame vandeny 15 minučių, po to nusunkite.
4. Riešutus paskrudinkite sausoje keptuvėje arba orkaitėje, pravėsusius smulkiai sukapokite peiliu (bet ne iki miltų).
5. Išvirusias kruopas nukoškite, suberkite atgal į puodą, supilkite aguonas. Sudėkite džiovintas uogas ir riešutus. Maišant pakaitinkite ant mažos ugnies keletą minčių.
6. Tada nukelkite nuo ugnies ir pagardinkite medumi.

 

7

7. Obuolių sultyse troškinti burokėliai su razinomis ir lazdyno riešutais

2-4 valgytojams reikės:

  • 500 g burokėlių
  • 1 vidutinio dydžio svogūno
  • 1 valgomojo šaukšto aliejaus kepti
  • 1/2 arbatinio šaukštelio druskos
  • 1/4 arbatinio šaukštelio cukraus
  • 250 ml natūralių obuolių sulčių
  • 2 valgomųjų šaukštų nuplautų razinų “Arimex”
  • 50 g lazdyno riešutų “Arimex”
  • Šviežiai maltų juodųjų pipirų
  • 2 arbatinių šaukštelių balzaminio acto kremo
  • 1/2 smulkiai nutarkuotos citrinos žievelės
  • 1 arbatinio šaukštelio citrinos sulčių
  • 1/4 arbatinio šaukštelio džiovintų čiobrelių

1. Įjunkite orkaitę, nustatykite 200 C. Burokėlius nuplaukite, gerai nusausinkite ir kiekvieną burokėlį vienu sluoksniu suvyniokite į foliją (blizgi folijos pusė turi būti viduje). Kepkite apie 1 valandą (jei didesni, gali kepti ir ilgiau), kol burokėliai taps minkšti.
2. Kiek atvėsusius burokėlius nulupkite ir sutarkuokite burokine tarka.
3. Užkaiskite puodą. Svogūną nulupkite ir supjaustykite nedideliais kubeliais, į puodą supilkite aliejų ir pakepkite svogūną įkaitusiame aliejuje ant mažos ugnies apie 5 minutes, subėrę druską ir cukrų.
4. Į apkeptus svogūnus sudėkite burokėlius, supilkite sultis, suberkite razinas ir troškinkite pamaišant ant mažos ugnies 10 minučių. Troškinant puodą pridenkite. Tuo metu sausoje keptuvėje paskrudinkite lazdyno riešutus. Stambiai juos sukapokite.
5. Praėjus 10 minučių, puodą atidenkite, įberkite pipirų, supilkite balzaminio acto kremą, citrinos sultis, sudėkite citrinos žievelę ir čiobrelius. Viską gerai išmaišykite ir jau atidengę patroškinkite dar 5 minutes. Nuimkite nuo ugnies, paragaukite, ar nieko netrūksta.
6. Patiekite dosniai apibarstę paskrudintais lazdynų riešutais.

 

8

8. Avižų ir migdolų košė su razinomis

2 valgytojams reikės:

  • 60 g avižų kruopų
  • 250 ml vandens
  • Žiupsnelio druskos
  • 90 g migdolų “Arimex”
  • 600 ml avižų pieno
  • 50 g razinų “Arimex”
  • 1/2 vanilės ankšties
  • 2-3 arbatinių šaukštelių šviesaus medaus

1. Nuplaukite avižų kruopas. Į puodą su verdančiu vandeniu įberkite nuplautas avižų kruopas ir žiupsnelį druskos. Nustatykite vidutinę kaitrą, užvirkite, tada sumažinkite ugnį ir dažnai pamaišydami virkite 20-30 minučių, kol košė sutirštės.
2. Tuo metu verdančiu vandeniu užpilkite migdolus, šiek tiek pamirkykite (apie 10 minučių)ir nuimkite odeles.
3. Paruoštus migdolus maisto maišytuvu suplakite su 300 ml avižų pieno, kol gausite tirštą ir vientisą masę.
4. Gautą riešutų masę supilkite į išvirusią košę, suberkite razinas, supilkite likusį avižų pieną, įmeskite išilgai perpjautą vanilės ankštį. Užvirkite ir nuolat maišant virkite ant mažos ugnies 12-15 minučių, kol gausite minkštą ir purią košę.
5. Nukaiskite puodą nuo ugnies, išimkite vanilės ankštį ir įmaišykite medų. Jei košė per tiršta, šliukštelėkite dar šiek tiek avižų pieno. Vėsdama košė tirštėja.

SKANAUS !!!!!!!

Receptų nuoroda: http://mukatanas.blogspot.lt/


Produktai, susiję su šiuo receptu
Energetinė vertė, kcal Baltymai, g Angliavandeniai, g iš kurių cukrus, g Riebalai, g iš kurių riebalų rūgštys, g Skaidulos, g Natris (druska), g
aguonos Aguonos 640,0 19,9 24,7 1,4 46,7 6,1 20,5 0,1
graikiniai_lukst2 Graikiniai riešutai 654,0 15,2 13,7 2,6 65,2 6,56 6,7 0,02
migdolai Migdolų riešutai 663,0 24,2 20,5 6,6 52,0 4,7 8,1 0,0
migdolai_k_s2 Kepinti ir sūdyti migdolų riešutai 639,0 27,7 20,7 4,7 45,9 6,9 16,0 0,2
Naujienų užsisakymas
Jei ši informacija tau pasirodė naudinga, užsiprenumeruok mūsų naujienlaiškį ir gauk straipsnius šia tema tiesiai į el. paštą ar telefoną.