Brandintas škotiškas pyragas
Artėjant šventėms siūlome puikų receptą Jūsų šventiniam stalui ar kaip idėją dovanoms.
Jums reikės:
- 200 g razinų „Arimex“ Golden
- 100 g goji uogų„Arimex“
- 50 g džiovintų vyšnių „Arimex“
- 10 vnt. š. riešutų trauktinės arba stiprios juodos arbatos
- 50 g migdolų „Arimex“
- 175 g minkšto sviesto
- 150 g rudojo cukraus
- 4 L dydžio kiaušinių
- 200 g kvietinių miltų
- 2 kupini v. š. maltų lazdyno riešutų
- 1 a. š. kepimo miltelių
- 1 citrinos žievelės
- 1 apelsino
- 8 vnt. š. apelsinų sulčių
- 50 ml pieno
- 2 vnt. š. vanilinio cukraus
Pradėkite nuo džiovintų razinų, goji ir vyšnių. Visas uogas nuplaukite verdančiu vandeniu, užpilkite riešutų trauktine arba stipria arbata ir palikite sandariame inde mažiausiai per naktį, geriausiai visą parą sugerti visus skysčius ir aromatus.
20 cm kepimo formą išklokite kepimo popieriumi, būtinai palikite aukštesnius kraštus, kad kepant pridengti pyragą.
Sviestą išsukite su cukrumi, po vieną įmuškite kiaušinius ir po kiekvieno gerai išplakite.
Miltus sumaišykite su maltais riešutais, kepimo milteliais. Sumaišykite su sviesto, cukraus bei kiaušinių mase.
Įmaišykite išbrinkusias džiovintas uogas, kartu įtarkuokite citrinos, apelsino žieveles, išspauskite sultis.
Gautą tešlą sudėkite į kepimo formą, kepimo popierius kraštus užlenkite padarydami stogelį, ir kepkite 160 °C karštumo orkaitėje 45 minutes.
Migdolus užpilkite verdančiu vandeniu ir palikite 5 minutes, tuomet lengvai nulupsite luobeles. Riešutus paskleiskite ant popierinio rankšluosčio, kad pradžiūtų.
Tuomet pyragą ištraukite, įspauskite nuluptus migdolus ratu aplink. Sumažinkite orkaitės kaitrą iki 150 °C ir kepkite dar 50 minučių.
Pyrago kepimo laikui einant į pabaigą, pašildykite pieną ir ištirpinkite jame cukrų. Gautu mišiniu aptepkite pyrago paviršių ir dar pakepkite 10 minučių.
Pyragą atvėsinkite ant grotelių, suvyniokite į kepimo popierių, tuomet maistinę plėvelę ir palikite vėsioje patalpoje 2-4 savaites.
Iš šio kiekio išeis vienas didesnis arba 2-3 mažesni pyragai puikiai tinkantys Kalėdinėms dovanoms.