Tinkama mityba, praturtinta riešutais, padeda išsaugoti jėgas

Arimex: riešutais praturtinta mityba

Pasaulio dviračių sporto čempionate dalyvausianti Daiva Tušlaitė šį sezoną numynė daugiau nei 16 tūkstančių kilometrų.

Lietuvos dviračių čempionė Daiva Tušlaitė šio sezono varžybose jau dvylika kartų pateko į dešimtuką, o penkis kartus – tarp trijų geriausiųjų. 29 metų sportininkei birželį pirmą kartą pavyko tapti šalies grupinių lenktynių čempione. Patyrusi dviratininkė neseniai Italijoje vykusių trijų dienų lenktynių „Giro della Toscana“ galutinėje įskaitoje užėmė ketvirtą vietą. Daiva šių lenktynių prologe buvo trečia, o pirmajame etape – antra. Lietuvos čempionė gerai pasirodė ir rugpjūčio pabaigoje Prancūzijoje surengtose lenktynėse „Trophee d’Or“.
D. Tušlaitė antradienį Ričmonde (JAV) startuos pasaulio plento dviračių čempionato asmeninėse, o šeštadienį kartu su Rasa Leleivyte – grupinėse lenktynėse.
„Sezonas dar nesibaigė, bet džiaugiuosi, kad, artėjant pasaulio čempionatui, pagaliau įsivažiavau. Teko dalyvauti daugelyje lenktynių, bet nesijaučiu siaubingai pavargusi, kai atrodo, kad jau nebegali ir norisi tik poilsio, – sakė D. Tušlaitė. – Pasaulio čempionato moterų elito grupėje iš lietuvių būsime tik dviese. Tikiuosi, kad jausimės gerai ir galėsime parodyti puikius rezultatus.“
D. Tušlaitė suskaičiavo, kad šį sezoną per varžybas ir treniruotes ji numynė daugiau nei 16 tūkst. kilometrų. Daiva šiemet lenktyniavo Azerbaidžane, Belgijoje, Čekijoje, Italijoje, Ispanijoje, Nuderlanduose, Prancūzijoje, Vokietijoje ir Lietuvoje.
Besirengdama pasaulio čempionatui, dviratininkė papasakojo apie savo mitybos ypatumus.
Įprastai prieš varžybas vartojame daugiau angliavandenių turinčio maisto, stengiamės valgyti tai, kad greitai virškinama: makaronus, ryžius. Angliavandeniai – svarbiausias energijos šaltinis ištvermės sporto šakose. Prieš lenktynes, kurios trunka 3-4 valandas, vartojame ir šiek tiek baltyminio maisto, kad pasibaigus energijai iš angliavandenių, jos gautumėme ir iš baltymų. Prieš startą vengiame riebaus maisto, nes tai apsunkina virškinimą,“ – teigė D. Tušlaitė.
Dviratininkė sakė, kad po varžybų ar ilgų ir intensyvių treniruočių reikia atstatyti angliavandenių atsargas. „Angliavandeniai, ypač kombinuojant juos su baltymais, efektyviausiai teigiamai paveikia atsistatymą, jeigu vartojami nepraėjus pusvalandžiui po fizinio krūvio. Po lenktynių dažnai geriame baltyminius proteinų kokteilius, valgome sumuštinius su duona, kumpiu ar sūriu, bananus, pakramsnojame riešutų ar džiovintų vaisių, – pasakojo Italijos komandai „INPA-Bianchi-Giusfredi“ atstovaujanti sportininkė. – Per varžybas užsirūgština organizmas, kojų raumenys, todėl vakare stengiamės valgyti daugiau mėsos ir daržovių, kad atsistatytų rūgščių ir šarmų pusiausvyra.“
D. Tušlaitė pažymėjo, kad saldumynus jai atstoja riešutai ir džiovinti vaisiai. „Kaip žinoma, saldumynų reikėtų vengti ar stengtis vartoti jų kuo mažiau, ir ne tik sportininkams. Puikus saldumynų pakaitalas – riešutai ir džiovinti vaisiai, kurie turi daug vertingų maistinių medžiagų. Labai patinka “Arimex” produkcija, o ypač riešutų ir džiovintų vaisių mišiniai “1GO”. Džiovintuose vaisiuose yra mineralinių medžiagų, ląstelienos, natūralaus cukraus, skaidulų. Riešutai pagelbėja, kai po varžybų, ypač daugiadienių lenktynių, reikia atsistatyti ir gauti daugiau kalorijų.“

Produktai, susiję su šiuo straipsniu
Energetinė vertė, kcal Baltymai, g Angliavandeniai, g iš kurių cukrus, g Riebalai, g iš kurių riebalų rūgštys, g Skaidulos, g Natris (druska), g
Violetinio misinio sudetis 1GO DŽIOVINTŲ UOGŲ MIŠINYS (violetinis) 305 3,1 69 61 1,6 0,2 2,4 0,07
ananasai2 1GO DŽIOVINTŲ VAISIŲ IR SĖKLŲ MIŠINYS 395 7,2 67,9 61,7 10,1 3,4 1,8 0,5
Razinos2 1GO DŽIOVINTŲ UOGŲ MIŠINYS 320 2,9 75,6 71,5 0,5 0 1,0 0
cashew2 1GO RIEŠUTŲ IR DŽIOVINTŲ VAISIŲ MIŠINYS 482 7 56,7 45,4 24,5 5,4 3,1 0,2
razinos golden Razinos "Golden" 324,0 2,5 78,0 50,6 0,0 0,2 1,0 0,1
slyvos Džiovintos slyvos be kauliukų 300,0 3,5 69,0 41,2 0,7 0,1 1,7 0,0
karijos Karijų riešutai 729,0 9,0 12,0 5,0 71,0 7,0 3,0 0,0
migdolai Migdolų riešutai 663,0 24,2 20,5 6,6 52,0 4,7 8,1 0,0
migdolai_k_s2 Kepinti ir sūdyti migdolų riešutai 639,0 27,7 20,7 4,7 45,9 6,9 16,0 0,2
lazdynai lukstenti Lazdynų riešutai 718,0 17,6 14,9 3,4 63,2 4,5 9,6 0,0
Naujienų užsisakymas
Jei ši informacija tau pasirodė naudinga, užsiprenumeruok mūsų naujienlaiškį ir gauk straipsnius šia tema tiesiai į el. paštą ar telefoną.