Susipažinkite – aguonų sėklos!

Aguonos, kurių mokslinis pavadinimas yra Papaver somniferum (lot.), yra nuodingos, išskyrus vieną jos dalį – sėklas. Jos subręsta aguonos vaisiuje – dėžutėje, kuri atsidaro skylutėmis, o pro jas išbyra smulkios sėklos.
- Aguonų sėklos – smulkūs grūdeliai, opijinės sėklos, dažniausiai naudojamos kulinarijoje.
- Sėklos yra inksto formos, o jų ilgis – maždaug 1 mm.
- Istorijos šaltiniuose pasakojama, kad aguonų sėklos jau nuo seno buvo naudojamos medicinoje ir būta prietarų, kad sėklos galėjo žmogų paversti nematomu.
- 210-220 aguonų sėklų sveria vos vieną gramą!
- Aguonų sėklos naudojamos padažų, aliejų tirštinimui, taip pat – kaip prieskonis ir puošybos elementas. Ypač mėgstama naudoti pakepintas aguonų sėklos.
- Aguonų sėklose yra šiek tiek opijaus alkaloidų, kurie randami ir nelegaliuose narkotikuose, todėl suvalgius šių sėklų, galimi klaidingi (teigiami) narkotikų testo rezultatai.
- Kai kuriose šalyse, pavyzdžiui, Saudo Arabijoje ar Singapūre, aguonų sėklų laikymas, valgymas ar pardavimas yra baudžiamas – gali būti taikomas netgi areštas.
- Aguonų sėklos įprastai būna mėlynos ir juodos spalvos, nors kartais naudojamos ir baltos ar pilkšvos aguonų sėklos.
- Aguonų sėklos – geras mangano ir kalcio šaltinis, be to, mažai kam sukelia alerginę reakciją.