Riešutai – sveikas užkandis, mažinantis svorį

graikiniai kevale1

Saikingas žalių arba sausai skrudintų riešutų vartojimas gali būti puiki priemonė siekiant sumažinti svorį. Mat riešutuose gausu maistinių medžiagų, mineralų ir sveikųjų riebalų, skatinančių svorio mažėjimą. Tad, jei norite sulieknėti, užkandžiaukite tarp valgių nedidelėmis įvairių riešutų porcijomis.

Svorio mažinimas

„Amerikos klinikinės mitybos žurnale“ (angl. „American Journal of Clinical Nutrition“) 2009 m. aprašytų tyrimų duomenimis, nuolatinis riešutų vartojimas nedidelėmis porcijomis skatina svorį mažėti. Žaliuose riešutuose esantys sveikieji riebalai virškinami lengviau, yra suskaidomi ir netampa viršsvoriu. O energiją teikiantys baltymai skatina judėti, kas, savu ruožtu, pagreitina medžiagų apykaitą.

Sotumas

Dėl riešutuose esančio didelio kiekio baltymų ir skaidulų greitai pajuntamas sotumas – pakanka vos saujos arba 28 g riešutų tarp valgių. Taip galima išvengti persivalgymo arba noro save lepinti itin kaloringais užkandžiais.

Riešutų rūšys

Riešutų yra gausi įvairovė, o kiekviena rūšis pasižymi tam tikromis būdingomis savybėmis. Pavyzdžiui, migdoluose gausu magnio, reguliuojančio cukraus kiekį kraujyje ir mažinančio potraukį maistui. „Kūno rengybos“ (angl. „Fitness”) žurnale paskelbto tyrimo duomenimis, migdolai sulaiko kalorijų įsisavinimą. Graikiniai riešutai, pistacijos ir žemės riešutai turi cholesterolio mažinimo savybių.

Įspėjimai

Būtina vengti aromatizuotų, skrudintų aliejuje arba meduje ir stipriai sūdytų riešutų. Šiuose riešutuose gausu nesveikųjų riebalų ir natrio, kurie nėra naudingiausi organizmui. Be to, taip apdoroti riešutai ir nemažina svorio, kaip žali ar sausai skrudinti. Verta žinoti, kad vienais sveikiausių laikomų brazilinių riešutų (bertolerijų), kuriuose yra magnio ir seleno, negalima suvalgyti daugiau nei du per dieną. Mat kraujyje susidaręs pernelyg didelis seleno kiekis gali sukelti apsinuodijimą selenu – selenozę, kuri pasireiškia virškinamojo trakto sutrikimais, galimais nervų pažeidimais ir kitais simptomais.

 

 


Produktai, susiję su šiuo straipsniu
Energetinė vertė, kcal Baltymai, g Angliavandeniai, g iš kurių cukrus, g Riebalai, g iš kurių riebalų rūgštys, g Skaidulos, g Natris (druska), g
migdolai Migdolų riešutai 663,0 24,2 20,5 6,6 52,0 4,7 8,1 0,0
migdolai_k_s2 Kepinti ir sūdyti migdolų riešutai 639,0 27,7 20,7 4,7 45,9 6,9 16,0 0,2
Naujienų užsisakymas
Jei ši informacija tau pasirodė naudinga, užsiprenumeruok mūsų naujienlaiškį ir gauk straipsnius šia tema tiesiai į el. paštą ar telefoną.