Pasitikrinkite savo sveiko maisto lėkštes!

95764

Praėjusį birželį JAV federalinė valdžia pristatė programėlę „MyPlate“ (liet. „Mano lėkštė“), skirtą padėti amerikiečiams ugdyti sveikos mitybos įpročius. Ši graži ir spalvinga programėlė buvo tarsi nenusisekusios programos „MyPyramid“ (liet. „Mano Piramidė“) įpėdinė. Grupė įvairių Harvardo sveikatos specialistų ir mitybos ekspertų susibūrė tikslui sukurti geresnę programėlės versiją. Taip atsirado „Healthy Eating Plate“ (liet. „Sveiko maisto lėkštė“). „Perdarėme „MyPlate“, kad vartotojai gautų lengvą, tačiau specializuotą sveikos mitybos gidą, kuris paremtas geriausiais moksliniais tyrimais“, – sako dr. Anthony Komaroff, Harvardo medicinos mokyklos medicinos profesorius ir Harvardo sveikatos leidinių vyriausiasis redaktorius.

Štai ką rekomenduoja naujoji programėlė:

  • Pusę dienos valgiaraščio skirkite vaisiams ir daržovėms. Kuo įvairesniems. Tiesa, bulvės ir skrudintos bulvytės į šį rinkinį įeiti neturėtų!
  • Rinkitės viso grūdo produktus visur, kur tik įmanoma. Griežtai apribokite rafinuotų grūdų, pavyzdžiui, ryžių ir baltos duonos, vartojimą, kadangi organizmas juos ypač greitai paverčia į cukrų.
  • Pasirinkite sveikiausius baltymų šaltinius, pavyzdžiui, žuvį, paukštieną, pupas ir riešutus. Sumažinkite raudonos mėsos suvartojamą kiekį, venkite šoninės, kitos rūkytos ir apdirbtos mėsos.
  • Sveikieji aliejai (pvz. alyvuogių ir rapsų) – sveikintinas produktas. Nebijokite jų naudoti kepimui ar salotoms.
  • Gerkite vandenį, arbatą ar kavą. Pienas ir kiti pieno produktai nėra privalomas vartoti maistas, todėl reikėtų jų nepadauginti, pvz. 1-2 porcijos per dieną. Nevartokite daug sulčių, venkite ir kitų saldžiųjų gėrimų!
  • Būkite aktyvūs!

Kodėl reikėjo tobulinti projektą „MyPlate“?  Todėl, kad jis iki šiol teikdavo nedaug ar netikslių patarimų. Nebuvo nė vieno patarimo apie angliavandenių (grūdų) kokybę. Balta duona ir ryžiai pakelia cukraus kiekį kraujyje akimirksniu – todėl viso grūdo produktai yra geresni ilgalaikei sveikatos būklei. Taip pat nebuvo išskirti sveikieji baltymų šaltiniai, pvz. pupos, žuvis, paukštiena, ir ne tokie sveiki – raudona ir apdorota mėsa.

Taip pat, „My Plate“ rekomenduodavo pieną ir pieno produktus vartoti su kiekvienu valgiu, nors yra labai nedaug įrodymų, kad didelis pieno produktų vartojimas apsaugo nuo osteoporozės. Tuo tarpu svarių tyrimų, kad didelis pieno ir pieno produktų suvartojimas gali būti žalingas sveikatai – apstu. Programoje nebuvo nieko paminėta ir apie sveikuosius aliejus, kuriuos ypač mėgsta širdis, arterijos ir visas likęs organizmas. Įtartinai nedaug informacijos buvo ir apie cukraus kupinus gėrimus, kurie organizmui suteikia tikrai per daug „tuščių“ kalorijų.

Federalinė valdžia maisto programų versle yra nuo 1992 m., kai pristatė pirmąją maisto piramidę. Jos pagrindas buvo itin netvirtas, be to, nemažą įtaką būtent tokiai piramidės struktūrai turėjo maisto industrijos ir žemės ūkio atstovai, o ne mokslas. Šią ne itin kokios pagalbos liniją tęsė ir „MyPlate“.

Naujausia programėlė paremta mitybos mokslu, jos sukūrimui nebuvo nė trupinėlio komercinio spaudimo. Kūrėjų komanda tikisi, kad programėlė bus naudinga alternatyva, kuri suteiks specifines kryptis bet kuriam žmogui, prireikusiam pagalbos laikantis sveikos dietos.

Autorius: Leidinio „Harvardo sveikata vykdantysis redaktorius Patrick J. Skerrett

 


Produktai, susiję su šiuo straipsniu
Energetinė vertė, kcal Baltymai, g Angliavandeniai, g iš kurių cukrus, g Riebalai, g iš kurių riebalų rūgštys, g Skaidulos, g Natris (druska), g
migdolai Migdolų riešutai 663,0 24,2 20,5 6,6 52,0 4,7 8,1 0,0
migdolai_k_s2 Kepinti ir sūdyti migdolų riešutai 639,0 27,7 20,7 4,7 45,9 6,9 16,0 0,2
250kg Bertoletijų riešutai 656,0 14,0 12,0 2,0 66,0 15,0 6,1 3 (1,2)
zemes_branduoliai4 Žemės riešutai 609,0 25,7 19,2 6,2 46,1 6,1 7,3 0,0
kedro Kedrinių pinijų riešutai 730,0 13,7 13,1 3,6 68,4 4,9 3,7 0,0
lazdynai lukstenti Lazdynų riešutai 718,0 17,6 14,9 3,4 63,2 4,5 9,6 0,0
Naujienų užsisakymas
Jei ši informacija tau pasirodė naudinga, užsiprenumeruok mūsų naujienlaiškį ir gauk straipsnius šia tema tiesiai į el. paštą ar telefoną.