Norite numesti svorio? Pusryčiaukite sočiai, bet ne saldžiai

sveiki pusryciai Arimex

Atslenkantis ruduo atneša ne tik blogėjančius orus ir ilgėjančius vakarus, bet ir pasisėdėjimus prie televizoriaus, vakarienes su draugais, jaukius namus ir sotų, šildantį maistą. Jaukumas ir šildantis maistas, kaip ir mažiau judėjimo, turi savo kainą – tai didėjančias apimtys ir perėjimą į „žiemos režimą“. Visi žinome, kad „žiemos rėžimas“, panašiai, kaip televizijos ekranas ar fotoobjektyvas dažnam prideda po 5 kilogramus. Pavasarį išlindus iš šiltų megztukų numesti priaugtus kilogramus būna itin sunku.
Šildydamiesi sočiu maistu po kurio laiko suprantame, kad bet koks maistas „eina į kūną“, o užkandžiai tarp pagrindinių valgymų kūnui padaro daugiau žalos nei naudos. Sportas ir teisinga subalansuota mityba gali padėti išvengti papildomų kilogramų, bet sportuoti ir valgyti reikia atsakingai. Pasak asmeninio trenerio ir dietologo Slavos Bartoševičiaus – sportas ir maistas visada yra greta ir norint pasiekti gerų rezultatų privalu žiūrėti ką valgome, kada ir kuo užkandžiaujame, kokį kiekį maisto suvartojame.
„Tam, kad maistas neeitų į kūną privalu subalansuoti mitybą. Žinoti, kiek ir kada suvartojame riebalų, angliavandenių ir baltymų. Tai – gana individualus procesas, daug kas priklauso nuo žmogaus kūno sudėjimo, pomėgių valgyti vieną ar kitą maistą“, – kalbėjo S. Bartoševičius. Anot asmeninio trenerio, nereiktų skrandžio apkrauti „sunkiu“ maistu, derėtų daugiau įsiklausyti į savo kūną. Sportuojant ir derinant maistą svarbu žinoti, ko siekiame – numesti svorio ir gražiai atrodyti, įgauti ištvermės ar tapti sporto klubo pažiba, besipuikuojančia raumenimis. Skirtingi tikslai diktuoja skirtingą valgiaraštį, visgi, egzistuoja ir bendros taisyklės, ko reikia vengti arba ką privalu valgyti norint gerai jaustis ir gražiai atrodyti.
„Jei norima numesti svorio reiktų vengti angliavandenių turinčio maisto – ypač rytais ir vakarais. Apkūnesni žmonės turėtų vengti košių, dribsnių ar bandelių pusryčiaudami, kaip ir bulvių, ryžių ar sumuštinių – vakarieniaudami. Tiems, kas turi greitą medžiagų apykaitą arba yra liekni – košė su riešutais pusryčiams yra itin tinkamas pasirinkimas“, – kalbėjo asmeninis treneris ir dietologas.
Anot trenerio, rytais labai svarbu gauti gerųjų riebalų, kurie padeda subalansuoti mūsų hormonus, neleidžia skubiai praalkti. Geriausi pusryčiai norintiems numesti svorio būtų omletas, avokadas ar varškė su riešutais ir džiovintais vaisiais.
„Suvalgius gerai subalansuotus pusryčius nebus alkio priepuolio laukiant pietų. Jei pusryčiams valgėte gerųjų riebalų turinčių produktų, pietų lauksite ramiai. Kai žmogus, norintis numesti svorio, ryte suvalgo bandelę ar avižų košės jo kraujyje sukyla insulinas, išsibalansuoja alkio pojūtis, sulėtėja medžiagų apykaita. Jei nenorite ar neturite laiko gaminti pusryčių – suvalgykite saują riešutų arba „Studentų maisto“, kur riešutai maišyti su džiovintais vaisiais. Tokie pusryčiai bus daug naudingesni nei bandelė, dribsniai ar sumuštinis“, – patarinėjo S. Bartoševičius. Gerieji riebalai duoda daug energijos, ilgiau jaučiamės sotūs.
Tiesa, teisingai valgydami ir sportuodami, bet nuolatos užkandžiaudami galime sau pakišti koją ir nė nesuprasti, kodėl nelieknėjame. „Ateina žmonės į treniruotes ir skundžiasi, kad niekaip nepavyksta numesti svorio. Esą jie nieko nevalgo, bet nelieknėja. Kai paprašau surašyti viską, ką valgo dienos metu, paaiškėja, kad jie nuolatos užkandžiauja“, – pasakojo asmeninis treneris. Chaotiškas užkandžiavimas, saldūs ar riebūs užkandžiai yra viena iš didesnių problemų, neleidžiančių numesti svorio.
Užkandžiams visada tinka riešutai, nesaldūs vaisiai, daržovės. Vietoj bandelės ar saldainio visada galima pasirinkti migdolų arba graikinius riešutus, riešutų mišinį. Džiovinti vaisai, jei tai nėra didelis kiekis, taip pat puikiai malšina alkį. Nedideli kiekiai džiovintų vaisių ir sėklų, tokie, kaip 1GO, mišiniai, puikūs tada, kai ranka tiesiasi link šokoladinio batonėlio. Norint numalšinti alkį dar patariama gerti vandens, geriau šalto, nes jis, kaip ir arbata, greitina kalorijų deginimą, malšiną alkį. Specialistai taip pat pataria neapriboti maisto itin stipriai, nes negaudamas maisto kūnas lėtina medžiagų apykaitą, įjungią energijos taupymo režimą.

 

 


Produktai, susiję su šiuo straipsniu
Energetinė vertė, kcal Baltymai, g Angliavandeniai, g iš kurių cukrus, g Riebalai, g iš kurių riebalų rūgštys, g Skaidulos, g Natris (druska), g
migdolai Migdolų riešutai 663,0 24,2 20,5 6,6 52,0 4,7 8,1 0,0
migdolai_k_s2 Kepinti ir sūdyti migdolų riešutai 639,0 27,7 20,7 4,7 45,9 6,9 16,0 0,2
lazdynai lukstenti Lazdynų riešutai 718,0 17,6 14,9 3,4 63,2 4,5 9,6 0,0
Naujienų užsisakymas
Jei ši informacija tau pasirodė naudinga, užsiprenumeruok mūsų naujienlaiškį ir gauk straipsnius šia tema tiesiai į el. paštą ar telefoną.