Lazdynų riešutai – puikus užkandis

Lazdynų riešutai – puikus užkandis

Lazdynų riešutai mums bene geriausiai pažįstami, nes auga ir Lietuvoje. Tačiau jie vaidino didelį vaidmenį graikų, romėnų ir germanų kultūrose.

Šie riešutai mielai gliaudomi ir kramtomi. Jų branduoliai yra puikus užkandis. Juose nemažai baltymų, cukraus, krakmolo, vitaminų C, B, E, provitamino A, mineralų – geležies, jodo, kalcio. B grupės vitaminai padeda susikaupti, magnis ramina.

Ar žinote
lazdynų riešutai – vitaminų ir mineralų šaltinis. Juose yra kalio, magnio, fosforo, geležies, cinko, seleno, 9 vitaminų ir daug augalinių baltymų, taip pat mums reikalingų aminorūgščių. Riešutų branduolyje gausu riebalų, tai stiprus energijos užtaisas.

Lazdynų riešutuose ypač daug mineralų, baltymų (iki 16 proc.) ir angliavandenių. Energetinė 100 g vertė – apie 660 kcal. Riešutuose gausu vitamino E, fosforo bei širdies darbui reikalingo kalio (beveik trečdalis dienos normos), yra magnio, geležies. Verta jų valgyti norint pagerinti atmintį, pervargus ar nusilpus.


Produktai, susiję su šiuo straipsniu
Energetinė vertė, kcal Baltymai, g Angliavandeniai, g iš kurių cukrus, g Riebalai, g iš kurių riebalų rūgštys, g Skaidulos, g Natris (druska), g
lazdynai lukstenti Lazdynų riešutai 718,0 17,6 14,9 3,4 63,2 4,5 9,6 0,0
Naujienų užsisakymas
Jei ši informacija tau pasirodė naudinga, užsiprenumeruok mūsų naujienlaiškį ir gauk straipsnius šia tema tiesiai į el. paštą ar telefoną.