Kokią įtaką atletinei veiklai daro mityba?

sportuoti Arimex

Nepakankamas kalorijų ir maisto elementų kiekis gali pakenkti net geriausios būklės atletui, o teisingai parinktas energijos ir maistinių medžiagų balansas pagerins bet kieno sportinius rezultatus. Mitybos poreikiai kinta priklausomai nuo amžiaus, lyties, kūno sudėjimo ir sporto, kuriuo užsiimama, šakos. Pasikalbėkite su gydytoju, mitybos specialistu ar treneriu, kad sužinotumėte savo asmeninius mitybos poreikius.

Energija

Suvartojamos kalorijos yra bene svarbiausia sportu užsiimančiųjų mitybos dalis: kalorija yra energijos vienetas, kurį žmogaus kūnas sunaudoja tam, kad gautų jėgų savo funkcijoms ir veikloms. Kuo aktyvesne veikla užsiimama, tuo daugiau kalorijų reikia, pavyzdžiui, maratono bėgikui kalorijų reikės kur kas daugiau nei golfo žaidėjui. Kalorijų trūkumas gali lemti sumažėjusį pajėgumą, silpnumą ir neigiamai paveikti atletų koordinaciją bei koncentraciją.

Maistinės medžiagos

Optimaliai veiklai užtikrinti atletai privalo į savo mitybos planą įtraukti tris svarbiausias maistines medžiagas: angliavandenius, baltymus bei riebalus. Angliavandeniai yra geriausias organizmo „kuras“, kurio labiausiai reikia atletams – tai tokie sveiki produktai, kaip avižų dribsniai, rudieji ryžiai, viso grūdo makaronai, vaisiai bei daržovės. Patyrus traumą, baltymai yra būtini raumenų skaidulų auginimui ir atstatymui. Sveikų, liesų baltymų gausu žuvyje, vištienos krūtinėlėje, liesoje jautienoje, žemės riešutuose,  kiaušiniuose ir neriebiuose pieno produktuose. Riebalus vartoti reikėtų atsargiai – geriausia rinktis nesočiųjų riebalų turinčius produktus, tokius kaip riešutai, migdolų sviestas ar alyvuogių aliejus.


Produktai, susiję su šiuo straipsniu
Energetinė vertė, kcal Baltymai, g Angliavandeniai, g iš kurių cukrus, g Riebalai, g iš kurių riebalų rūgštys, g Skaidulos, g Natris (druska), g
cashew2 1GO RIEŠUTŲ IR DŽIOVINTŲ VAISIŲ MIŠINYS 482 7 56,7 45,4 24,5 5,4 3,1 0,2
anakardziai_800plocio Anakardžių riešutai 609,0 23,3 24,1 6,0 46,0 8,4 3,0 0,02 (0,04)
migdolai Migdolų riešutai 663,0 24,2 20,5 6,6 52,0 4,7 8,1 0,0
migdolai_k_s2 Kepinti ir sūdyti migdolų riešutai 639,0 27,7 20,7 4,7 45,9 6,9 16,0 0,2
zemes_branduoliai4 Žemės riešutai 609,0 25,7 19,2 6,2 46,1 6,1 7,3 0,0
kedro Kedrinių pinijų riešutai 730,0 13,7 13,1 3,6 68,4 4,9 3,7 0,0
lazdynai lukstenti Lazdynų riešutai 718,0 17,6 14,9 3,4 63,2 4,5 9,6 0,0
Naujienų užsisakymas
Jei ši informacija tau pasirodė naudinga, užsiprenumeruok mūsų naujienlaiškį ir gauk straipsnius šia tema tiesiai į el. paštą ar telefoną.