Ką valgyti prieš sporto treniruotę?

Deginkite riebalus, ne raumenis
Yra žmonių, manančių, kad sportuojant tuščiu skrandžiu sudega daugiau riebalų, mat, sportuojant, organizmas sudegina glikogeno (gyvulinės kilmės krakmolo) atsargas mažiau nei per valandą, o tada energijos semiasi iš riebalų atsargų. Tačiau ne visi žino, jog taip pat greitai organizmas pradeda deginti ir raumenų audinį. Norėdami to išvengti, prieš sportuodami suvalgykite paprasto, bet vertingo maisto, o po treniruotės – sotų patiekalą, kad papildytumėte prarastas maistingąsias medžiagas ir greičiau atsigautumėte. Maiste, kurį valgote prieš treniruotę, turėtų būti sąlyginai mažai riebalų ir skaidulų, kad jis būtų lengvai virškinamas, bet ne itin glikemiškas – juk nenorėtumėte staigiai padidinti insulino lygį. Baltymai turi būti lengvai virškinami ir greitai įsisavinami.
Pakeliui į sporto salę, tiks vienas iš šių užkandžių:
- Sauja razinų ir riešutų. Razinos suteikia paprastų angliavandenių, iš kurių organizmas iškart semiasi energijos, o riešutai – šiek tiek riebalų ir sotumo jausmą. Saujoje riešutų ir razinų yra 250 kalorijų, 7 g baltymų, 30 g angliavandenių.
- Vaisiai. Valgykite obuolius ir slyvas, nes juose yra būtent tiek angliavandenių, kiek reikia. Kiekviename – 40 kalorijų ir 10 g angliavandenių.
- Klasikinis sumuštinis su kalakutiena. Tepdamiesi sumuštinį turite naudoti tinkamus komponentus. Naudokite pilno grūdo duonos riekelę, 57-85 g šviežiai paskrudintos, mažai natrio turinčios kalakutienos krūtinėlės, kelis griežinėlius pomidoro, pupelių daigų traškumui suteikti ir garstyčių su medumi. Tokiame sumuštinyje yra 300 kalorijų, 30 g baltymų, 30 g angliavandenių, 10 g riebalų.