Įdomūs faktai apie migdolus

migdolai
  1. Istoriškai migdolams priskiriama religinė, etninė ir socialinė reikšmė. Biblijos Senojo Testamento „Skaičių knygoje“ pasakojama apie Aarono lazdą, kuri žydėjo ir vedė migdolų vaisius, simbolizuojančius Dievo pritarimą Aaronui.
  2. Keliautojai vartojo migdolus keliaudami „Šilko keliu“ tarp Azijos ir Viduržemio regiono. Viduržemio regione, įskaitant Ispaniją, Italiją, Maroką, Graikiją ir Izraelį, migdolų medžiai vešėjo jau nuo senų laikų.
  3. Romėnai barstydavo migdolais jaunavedžius, linkėdami jiems vaisingumo. Yra dokumentais pagrįstų įrodymų, kad tais laikais riešutų branduoliai ir džiovinti vaisiai buvo laikomi delikatesu, nes šių produktų auginimas nebuvo toks paplitęs, kaip šiais laikais. Tik įsivaizduokite – mažytis riešutėlis daugelį amžių buvo vertinga dovana!
  4. XVIII a. viduryje pranciškonai atvežė iš Ispanijos migdolų medį į Kaliforniją. Tačiau drėgnas, vėsus pakrantėse išsidėsčiusių misijų klimatas nesudarė tinkamų sąlygų augti migdolų medžiams. Žemyne šiuos medžius imta sėkmingai sodinti tik kitame amžiuje.
  5. Iki XIX a. 8-ojo dešimtmečio, tyrimų ir kryžminimo išdavoje sukurta keletas šiandien žinomų migdolų veislių. XX a. pradžioje migdolų pramonė buvo įsitvirtinusi Kalifornijos Centrinio slėnio, Sakramento ir San Choakino srityse.
  6. Pastarąjį dvidešimtmetį Kalifornijos migdolų derlius padvigubėjo. Migdolai auginami daugiau negu pusėje milijono akrų derlingos San Choakino ir Sakramento slėnių žemės, migdolų sodai užima 400 mylių teritoriją tarp Beikersfildo ir Red Blafo Kalifornijoje. Šiuolaikinė pramonė atskleidžia kitokį požiūrį į migdolus. Dabar daug dėmesio skiriama pažangiems produkcijos rūšiavimo, lukštenimo ir apdorojimo metodams, tačiau vis tiek šis paprastas riešutas išlieka dangišku gardėsiu.

 


Produktai, susiję su šiuo straipsniu
Energetinė vertė, kcal Baltymai, g Angliavandeniai, g iš kurių cukrus, g Riebalai, g iš kurių riebalų rūgštys, g Skaidulos, g Natris (druska), g
migdolai Migdolų riešutai 663,0 24,2 20,5 6,6 52,0 4,7 8,1 0,0
migdolai_k_s2 Kepinti ir sūdyti migdolų riešutai 639,0 27,7 20,7 4,7 45,9 6,9 16,0 0,2
Naujienų užsisakymas
Jei ši informacija tau pasirodė naudinga, užsiprenumeruok mūsų naujienlaiškį ir gauk straipsnius šia tema tiesiai į el. paštą ar telefoną.