Įdomūs faktai apie graikinius riešutus

graikiniai2

Ar žinojote, kad:

  • Graikiniai riešutai yra seniausi valgomi riešutmedžio vaisiai – pradėti vartoti 10 000 metų prieš Kristų.
  • Angliški graikiniai riešutai (taip pat žinomi kaip Persijos graikiniai riešutai) kilę iš Vidurinės Azijos ir 1700-aisiais buvo pristatyti į Kaliforniją.
  • Kalifornijoje, 227 000 akruose auginami graikiniai riešutai sudaro 99 proc. tiekimų JAV įmonėms ir ¾ visos pasaulio prekybos graikiniais riešutais.
  • Graikiniai riešutai visada buvo laikomi svarbiais dėl jų medicininių savybių, įskaitant gydymą nuo blogo burnos kvapo, uždegimų mažinimą bei žaizdų gydymą.
  • Mūsų laikais šie riešutai ypač išpopuliarėjo dėl juose esančių omega-3 riebalų rūgščių.
  • Graikai šiuos riešutus vadino karyon – „galva”, nes kevalas panašus į žmogaus kaukolę, o pats riešutas atrodo kaip smegenys.
  • Kaip ir dabar, taip ir 17-19 a. graikiniai riešutai buvo dažnai naudojami kulinarijoje, ypač gaminant salotas.
  • Graikinių riešutų derlius nuimamas kartą metuose – tarp rugsėjo ir lapkričio.


Produktai, susiję su šiuo straipsniu
Energetinė vertė, kcal Baltymai, g Angliavandeniai, g iš kurių cukrus, g Riebalai, g iš kurių riebalų rūgštys, g Skaidulos, g Natris (druska), g
graikiniai_lukst2 Graikiniai riešutai 654,0 15,2 13,7 2,6 65,2 6,56 6,7 0,02
Naujienų užsisakymas
Jei ši informacija tau pasirodė naudinga, užsiprenumeruok mūsų naujienlaiškį ir gauk straipsnius šia tema tiesiai į el. paštą ar telefoną.