Atsikratykite 10 blogų mitybos įpročių
1. Atsisakomi pusryčiai
Norint gyventi sveikai, būtina atsisakyti šio įpročio. Mitybos specialistė Teresa Bois paaiškina: „Kiekvieną rytą suvalgykite subalansuotą kiekį įvairių angliavandenių, būtinųjų riebiųjų rūgščių ir kokybiškų baltymų. Subalansuotas maistas pasotins, stabilizuos gliukozės kiekį ir pagerins koncentraciją“.
2. Nepakankamas maisto sukramtymas
Valgymas – ne olimpinė sporto šaka, tad pirmi suvalgę prizo negausite. Valgykite lėčiau ir tinkamai sukramtykite maistą. Natūralios medicinos specialistė Mima Beim teigia, kad kramtyti vieną kąsnį reikėtų bent 10 kartų, kad įsijungtų sotumo mechanizmai, į smegenis siunčiantys signalą, jog į skrandį atkeliauja maistas.
3. Apsidovanojimas maistu
Jei į maistą žiūrite kaip į dovaną, gaunate iškreiptą vaizdą – nepamirškite, kad maistas tėra kuras jūsų organizmui. Maistą ragauti, mėgautis mėgsta visi, tačiau svarbu nepamiršti, kad jis nėra priemonė praskaidrinti prastą dieną.
4. Užkandžiavimas naktį
Metabolizmas, kaip ir žmogus, yra darbingesnis dieną, o ne vėlai naktį. Maistas žymiai efektyviau suvirškinamas dieną, o vakare šis procesas sulėtėja. Jei išalkstate būtent vėlai vakare, verčiau rinkitės stiklinę vandens ar puodelį žolelių arbatos.
5. Nesąmoningas valgymas
Tikriausiai pastebėjote, kaip lengva suvalgyti visą traškučių pakelį, jei tik nekreipiate dėmesio į patį valgymo procesą. Geriausia valgyti prie stalo, kad galėtumėte sutelkti dėmesį į tai, ką valgote, taip pat, išjunkite televizorių. Kuo ilgiau užtruksite valgydami, tuo stipresnis bus sotumo jausmas.
6. Didelės porcijos
Milžiniškos porcijos nėra naudingos nei jums, nei jūsų liemeniui, tad stenkitės jas išlaikyti protingo dydžio. Idealu, jei pusę lėkštės turinio sudarytų daržovės, ketvirtį baltymai ir ketvirtį angliavandeniai. Pastebėkite, kad valgant mieste porcijos gali būti didesnės, nei valgytumėte namuose.
7. Valgote jausdami stresą
Kai žmogus įsitempęs, jo kūnas išskiria chemikalus, tokius kaip adrenalinas ir kortizolis, kurie paveikia mūsų gebėjimą virškinti maistą – pasak natūralios medicinos specialistės M. Beim, į virškinimo sistemą tiesiog patenka mažiau kraujo. Pajutę įtampą, stenkitės nusiraminti – sportuokite, užsiimkite lengva meditacija, o stresui atslūgus, šiek tiek užkąskite, jei vis dar turėsite noro.
8. Per mažai vaisių ir daržovių
Remiantis Australijos dietologijos gairėmis, kasdien reikėtų suvalgyti dvi porcijas vaisių ir penkias porcijas daržovių. Dauguma žmonių, deja, šių reikalavimų neišpildo. Vaisiais ir daržovėmis galima papildyti bene kiekvieną patiekalą: vaisių įpjaustyti į rytinį jogurtą, dribsnius, daržovėmis papildyti pietų lėkštę ar vakariniam paskanavimui pasiruošti lėkštę vaisių ir daržovių asorti.
9. Per daug apdoroto maisto
Šiame punkte galioja viena vienintelė taisyklė: jei jūsų seneliai neatpažintų jūsų valgomo maisto, jums taip pat geriausia jo nė neliesti prekybos centrų lentynose.
10. Raciono neplanavimas
Tik planuodami racioną galėsite maitintis sveikai, antraip vis dažniau pasiduosite pagundai suvalgyti greito, riebaus maisto, nes didelis alkis neskatina apmąstymų, ką gaminti. Savaitės valgiaraščiui suplanuoti skirkite laiko savaitgalį, susipirkite visus reikiamus ingredientus, o jei esate labai organizuoti, pradėkite ruoštis iš anksto, marinuodami mėsą ir pjaustydami daržoves.