Moliūgų sėklos, lukštentos

moliugai_lukstenti_800plocio
Maistingumo lentelė kiekis 100g produkto RVK, %
Energetinė vertė, kcal 574,0 28,7%
Baltymai, g 25,0 50,0%
Angliavandeniai, g 13,0 4,8%
iš kurių cukrus, g 1,1 1,2%
Riebalai, g 46,0 65,7%
iš kurių riebalų rūgštys, g 0,0 0,0%
Skaidulos, g 3,9 15,6%
Natris (druska), g 0,0 0,3%

GDA – tai orientacinė norma, padedanti įvertinti, kiek konkrečios maistingosios medžiagos yra vienoje maisto produkto porcijoje. Nurodyta GDA vertė yra nurodyta vidutiniam “suaugusiajam”, kurio energijos poreikis 2.000 kcal/dienai."

Trumpas aprašymas. Didelės žalsvos spalvos moliūgų sėklos – gardus ir sveikas užkandis, puikus sriubų, salotų ir kepinių pagardas. Moliūgų sėklos ruošiamos visiškai subrendus vaisiams. Nuskinti moliūgai dar 1–2 mėnesius laikomi, kol sėklos visiškai subręs. Nuo minkštimo atskirtos sėklos nuplaunamos ir džiovinamos paskleidus plonu sluoksniu šiltoje sausoje vietoje. Gerai išdžiuvusių moliūgų sėklų lukštas turi būti gelsvai baltos spalvos, o sėklos – gelsvai žalios, bekvapės, traškios.

Labiausiai vertinami dėl:

kiekis 100g produkto RVK*, %
Fosforas, mg 1.174,0 167,7%
Manganas, mg 3,0 150,0%
Magnis, mg 535,0 142,7%
Varis, mg 1,4 140,0%
Geležis, mg 15,0 107,1%
Cinkas, mg 7,5 75,0%
Vitaminas K, mcg 51,4 68,5%
Vitaminas A, IU 380,0 47,5%
Kalis, mg 807,0 40,4%

* Referencinis vartojimo kiekis

  • Fosforas svarbus normaliai energinių medžiagų apykaitai, kaulų ir dantų būklei palaikyti;
  • Manganas svarbus normaliai medžiagų apykaitai, normaliai kaulų būklei, jungiamojo audinio formavimuisi;
  • Magnis svarbus nomaliai baltymų sintezei, psichologinei būklei palaikyti;
  • Varis svarbus normaliai jungiamojo audinio būklei palaikyti, energinių medžiagų apykaitai, nervų sistemos veiklai;
  • Geležis svarbi normaliai pažinimo funkcijai, energinių medžiagų apykaitai, raudonųjų kraujo kūnelių kraujodarai ir hemoglobino susidarymui, deguonies pernešimui organizme, imuninės sistemos veiklai;
  • Cinkas svarbus normaliai rūgščių ir šarmų pusiausvyrai, normaliai pažinimo funkcijai, angliavandenių ir vitamino A apykaitai, baltymų sintezei, imuninės sistemos veiklai, padeda išsaugoti normalų regėjimą;
  • Vitaminas K svarbus normaliam kraujo krešėjimui, normaliai kaulų būklei palaikyti;
  • Vitaminas A svarbus normaliai geležies apykaitai, imuninės sistemos veiklai, gleivinių ir odos būklei palaikyti, išsaugoti normalų regėjimą;
  • Kalis svarbus normaliai nervų sistemos veiklai, raumenų veiklai, padeda palaikyti normalų kraujospūdį.

Istorija. Gimtinė – Vidurio ir Pietų Amerika. Auga darže, saulės atokaitoje. Į Europą atgabenti XVI a. Lietuvoje aptinkami kaip daržo augalas. Meksikos gyventojai moliūgus valgė maždaug 3000 m. pr. m. e. Kai kurios moliūgo rūšys buvo gerai žinomos ir Senovės Egipte. Pasak senos Indokinijos legendos, visa žmonija ir gyvūnija kilusi iš moliūgų, augusių Dienbjenfu vietovėje prie Mekongo upės. Sakoma, kad ten moliūgo sėklas pasėjo du antžmogiai. Kai moliūgai užaugo ir pradėjo nokti, iš vieno pasigirdę žmonių balsai, o iš kito – gyvulių. Tačiau niekas negalėjo jų iš ten išleisti. Senovės graikai ir romėnai iš moliūgų darydavo butelius vandeniui ir vynui laikyti. Didžiuliai rutulio formos moliūgo vaisiai yra uogos, jie būna geltonos, oranžinės ar žalsvos spalvos. Moliūgas, vienas iš vaisių, kuris kaip maistinė žaliava naudojamas visas: pats vaisius bei jo sėklos.

Perspėjimai: per didelis vitaminų ir mineralų vartojimas gali pakenkti jūsų sveikatai. Saugoti sausoje ir vėsioje vietoje.

Informacija paruošta remiantis:

  1. KOMISIJOS REGLAMENTAS (ES) Nr. 432/2012
  2. Self nutrition data

 


Kam naudinga? Kada valgyti?
  • Moliūgų sėklos priskiriamos prie afrodiziakų.
  • Moliūgų sėklos plačiai vartojamos konditerijoje, duonai ir kepiniams gardinti.
  • Moliūgų sėklomis gardinamos salotos.
  • Verta paragauti kepintų moliūgo sėklų.

Pakuotė
Moliugu seklos luks 100g Arimex
Ieškokite: didžiausiuose prekybos centruose.
Naujienų užsisakymas
Jei ši informacija tau pasirodė naudinga, užsiprenumeruok mūsų naujienlaiškį ir gauk straipsnius šia tema tiesiai į el. paštą ar telefoną.