Linų sėmenys

Linu semenys
Maistingumo lentelė kiekis 100g produkto RVK, %
Energetinė vertė, kcal 584,0 29,2%
Baltymai, g 23,4 46,8%
Angliavandeniai, g 34,0 12,6%
iš kurių cukrus, g 9,6 10,7%
Riebalai, g 31,0 44,3%
iš kurių riebalų rūgštys, g 2,3 11,5%
Skaidulos, g 24,4 97,6%
Natris (druska), g 0,2 3,3%

GDA – tai orientacinė norma, padedanti įvertinti, kiek konkrečios maistingosios medžiagos yra vienoje maisto produkto porcijoje. Nurodyta GDA vertė yra nurodyta vidutiniam “suaugusiajam”, kurio energijos poreikis 2.000 kcal/dienai."

Trumpas aprašymas. Lino sėklos, kurios dar vadinamos sėmenimis, yra plokščios, ovalo formos, truputį didesnės už sezamo sėklas. Linų sėmenys yra traškūs, malonaus riešutų skonio, o jų spalva gali būti skirtinga—nuo rausvai rudos iki šviesiai gelsvos. Iš linų sėmenų spaudžiamas liaudies ir tradicinėje medicinoje plačiai naudojamas sėmenų aliejus.

Labiausiai vertinami dėl:

 kiekis 100g produkto  RVK*, %
Tiaminas, mg 1,6 145,5%
Manganas, mg 2,5 125,0%
Varis, mg 1,2 120,0%
Magnis, mg 392,0 104,5%
Fosforas, mg 642,0 91,7%
Selenas, mcg 25,4 46,2%

* Referencinis vartojimo kiekis

  • Tiaminas svarbus normaliai energinių medžiagų apykaitai, nervų sistemos veiklai, psichologinei būklei palaikyti ir normaliai širdies veiklai;
  • Manganas svarbus normaliai medžiagų apykaitai, normaliai kaulų būklei, jungiamojo audinio formavimuisi;
  • Varis svarbus normaliai jungiamojo audinio būklei palaikyti, energinių medžiagų apykaitai, nervų sistemos veiklai;
  • Magnis svarbus nomaliai baltymų sintezei, psichologinei būklei palaikyti;
  • Fosforas svarbus normaliai energinių medžiagų apykaitai, kaulų ir dantų būklei palaikyti;
  • Seleno žmogaus organizmui reikia nedaug, bet jis būtinas gerai imuninei sistemai, normaliai plaukų, nagų būklei palaikyti, užtikrinti spermatogenezę ir reikalingas skydliaukės veiklai.

Istorija. Auginami nuo seniausių laikų, tačiau nustatyti, kur yra pirminė linų tėvynė – sudėtinga. Yra manoma, kad seniausiai linai buvo auginami Kinijos bei Indijos kalnuotuose rajonuose, taip pat Užkaukazėje ir Viduržemio pajūrio šalyse. Tai vienmetis žolinis augalas, 50-120 cm aukščio. Stiebas plonas, cilindriškas. Turi pražangiai išsidėsčiusius, siaurus lapus. Vaisius – apskrita dėžutė. Žiedai mėlyni. Sėklos smulkios, rudai gelsvos. Iš viso apie 100 rūšių.

Perspėjimai: per didelis vitaminų ir mineralų vartojimas gali pakenkti jūsų sveikatai. Saugoti sausoje ir vėsioje vietoje.

Informacija paruošta remiantis:

  1. KOMISIJOS REGLAMENTAS (ES) Nr. 432/2012 
  2. Self nutrition data
  3. Sėjamasis linas
  4. Linai 

Kam naudinga? Kada valgyti?
  • Skrudinti linų sėmenys turi itin malonų skonį (primenantį sezamo sėklas), todėl jie puikiai tiks maistui pagardinti: jų galima įberti į salotas, troškinius, blynus, bandeles, pyragus ir pan. Taip pat galite jų įsiberti į jogurtą, įmaišyti į varškę ar varškės desertą, pabarstyti ant tepamo, lydyto sūrio.
Naujienų užsisakymas
Jei ši informacija tau pasirodė naudinga, užsiprenumeruok mūsų naujienlaiškį ir gauk straipsnius šia tema tiesiai į el. paštą ar telefoną.