Džiovintos kriaušės
Maistingumo lentelė | kiekis 100g produkto | RVK, % |
---|---|---|
Energetinė vertė, kcal | 152 | 7,6% |
Baltymai, g | 1,0 | 2,0% |
Angliavandeniai, g | 34 | 12,6% |
iš kurių cukrus, g | 27,0 | 30% |
Riebalai, g | 0 | 0% |
iš kurių riebalų rūgštys, g | 0,0 | 0% |
Skaidulos, g | 6,0 | 24,0% |
Natris (druska), g | 0,03 | 0,0% |
GDA – tai orientacinė norma, padedanti įvertinti, kiek konkrečios maistingosios medžiagos yra vienoje maisto produkto porcijoje. Nurodyta GDA vertė yra nurodyta vidutiniam “suaugusiajam”, kurio energijos poreikis 2.000 kcal/dienai."
Trumpas aprašymas. Džiovintos kriaušės – skanus ir sveikas užkandis. Jos dar ne tokios populiarios kaip džiovinti obuoliai, tačiau kuo toliau, tuo labiau populiarėja. Džiovintos kriaušės yra minkštos ir saldžios, tad galima valgyti kaip užkandį prie arbatos ar kavos.
Labiausiai vertinami dėl:
kiekis 100g produkto | RVK*, % | |
Varis, mg | 0,4 | 40,0% |
Vitaminas K, mcg | 20,4 | 27,2% |
Kalis, mg | 533,0 | 26,7% |
Geležis, mg | 2,1 | 15,0% |
Manganas, mg | 0,3 | 15,0% |
* Referencinis vartojimo kiekis
- Varis svarbus normaliai jungiamojo audinio būklei palaikyti, energinių medžiagų apykaitai, nervų sistemos veiklai;
- Vitaminas K svarbus normaliam kraujo krešėjimui, normaliai kaulų būklei palaikyti;
- Kalis svarbus normaliai nervų sistemos veiklai, raumenų veiklai, padeda palaikyti normalų kraujospūdį;
- Geležis svarbi normaliai pažinimo funkcijai, energinių medžiagų apykaitai, raudonųjų kraujo kūnelių kraujodarai ir hemoglobino susidarymui, deguonies pernešimui organizme, imuninės sistemos veiklai;
- Manganas svarbus normaliai medžiagų apykaitai, normaliai kaulų būklei, jungiamojo audinio formavimuisi.
Istorija. Kriaušės, kaip sukultūrinti augalai, žinomi iš labai senų laikų. Jas mini jau Homeras. Kriaušių buvo išvesta daugybė rūšių ir veislių. Teofrastas mini tris veisles, Katonas penkias – šešias, o Plinijus jau pamini mažiausiai 38 kriaušių veisles. XVII a. Prancūzijoje buvo žinoma 300 veislių, o XIX a. jau išvesta apie 1000. Šiuo metu pasaulyje priskaičiuojama iki 5000 kriaušių rūšių ir veislių.
Perspėjimai: per didelis vitaminų ir mineralų vartojimas gali pakenkti jūsų sveikatai. Saugoti sausoje ir vėsioje vietoje.
Informacija paruošta remiantis: