Džiovinti persikai

Persikai
Maistingumo lentelė kiekis 100g produkto RVK, %
Energetinė vertė, kcal 334,0 16,7%
Baltymai, g 3,6 7,2%
Angliavandeniai, g 61 22,6%
iš kurių cukrus, g 41,7 46,3%
Riebalai, g 1,0 1,4%
iš kurių riebalų rūgštys, g 0,0 0,0%
Skaidulos, g 6,0 24,0%
Natris (druska), g 0,0 0,0%

GDA – tai orientacinė norma, padedanti įvertinti, kiek konkrečios maistingosios medžiagos yra vienoje maisto produkto porcijoje. Nurodyta GDA vertė yra nurodyta vidutiniam “suaugusiajam”, kurio energijos poreikis 2.000 kcal/dienai."

Trumpas aprašymas. Kultūrinės persiko veislės kilusios iš paprastojo persiko (Persica vulgaris). Paprastasis persikas − medis iki 8 m aukščio. Lapai pailgi, smailiaviršūniai. Žiedai dvilyčiai, rausvi, violetinio atspalvio. Vaisius − sultingasis kaulavaisis (20−600g), ovalus, gelsvas, su raudonyme ar be jos. Persiko odelė dažniausiai pūkuota. Minkštimas geltonas arba baltas, sultingas, saldžiarūgštis. Džiovinti persikai yra puikus užkandžio pasirinkimas. Juos yra daug vitamino A, kalio, vario ir kitų vitaminų bei mineralų.

Džiovinti persikai labiausiai vertinami dėl:

kiekis 100g produkto RVK*, %
Vitaminas A, IU 2163,0 270,4%
Kalis, mg 996,0 49,8%
Varis, mg 0,4 40,0%
Geležis, mg 4,1 29,3%
Niacinas, mg 4,4 27,5%

* Referencinis vartojimo kiekis

  • Vitaminas A svarbus normaliai geležies apykaitai, imuninės sistemos veiklai, gleivinių ir odos būklei palaikyti, išsaugoti normalų regėjimą;
  • Kalis svarbus normaliai nervų sistemos veiklai, raumenų veiklai, padeda palaikyti normalų kraujospūdį;
  • Varis svarbus normaliai jungiamojo audinio būklei palaikyti, energinių medžiagų apykaitai, nervų sistemos veiklai;
  • Geležis svarbi normaliai pažinimo funkcijai, energinių medžiagų apykaitai, raudonųjų kraujo kūnelių kraujodarai ir hemoglobino susidarymui, deguonies pernešimui organizme, imuninės sistemos veiklai;
  • Niacinas svarbus normaliai energinių medžiagų apykaitai, nervų sistemos veiklai, psichologinei būklei palaikyti, gleivinių ir odos būklei palaikyti, padeda mažinti pavargimo jausmą ir nuovargį.

Istorija. Persikai tokį pavadinimą gavo todėl, jog europiečiai ilgą laiką buvo įsitikinę, kad šių vaisių tėvynė – Persija (dabartinis Iranas), tačiau iš pat pradžių persikai augo tik Kinijoje, o vėliau paplito ir kitose pietų šalyse. Kultūrinės persiko veislės kilusios iš paprastojo persiko (Persica vulgaris). Paprastasis persikas − medis iki 8 m aukščio. Lapai pražanginiai, pailgai lancetiški, smailiaviršūniai. Žiedai dvilyčiai, rausvi, violetinio atspalvio. Vaisius − sultingasis kaulavaisis (20−600 g), ovalus arba kiaušiniškas, žalsvas arba gelsvas, su raudonyme ar be jos. Odelė dažniausiai pūkuota. Minkštimas geltonas arba baltas, sultingas, saldžiarūgštis arba rūgštus. Persikai valgomi žali, konservuojami, džiovinami.

Perspėjimai: per didelis vitaminų ir mineralų vartojimas gali pakenkti jūsų sveikatai. Saugoti sausoje ir vėsioje vietoje.

Informacija paruošta remiantis:

  1. KOMISIJOS REGLAMENTAS (ES) Nr. 432/2012
  2. Self nutrition data

Kam naudinga? Kada valgyti?
  • Džiovinti persikai dažniausiai naudojami desertams;
  • Džiovinti persikai puikiai dera su paukštiena;
  • Išbandykite: sumaišykite vanilinius ledus su džiovintais persikais, džiovintomis spanguolėmis, dar kartą užšaldykite ir pateikite svečiams kaip desertą.
Naujienų užsisakymas
Jei ši informacija tau pasirodė naudinga, užsiprenumeruok mūsų naujienlaiškį ir gauk straipsnius šia tema tiesiai į el. paštą ar telefoną.