Datulės sirupe

datules2
Maistingumo lentelė kiekis 100g produkto RVK, %
Energetinė vertė, kcal 248,0 12,4%
Baltymai, g 2,8 5,6%
Angliavandeniai, g 57,1 21,1%
iš kurių cukrus, g 57,1 63,4%
Riebalai, g 0,2 0,3%
iš kurių riebalų rūgštys, g 0,1 0,5%
Skaidulos, g 3,4 13,6%
Natris (druska), g 0,0 0,3%

GDA – tai orientacinė norma, padedanti įvertinti, kiek konkrečios maistingosios medžiagos yra vienoje maisto produkto porcijoje. Nurodyta GDA vertė yra nurodyta vidutiniam “suaugusiajam”, kurio energijos poreikis 2.000 kcal/dienai."

Trumpas aprašymas. Datulė, arba finikas – datulinio finiko (Phoenix dactylifera) vaisius, kuris yra 3–7 cm ilgio ir 2–3 cm pločio. Tai sena kultūra, paplitusi Šiaurės Afrikoje ir Pietų Azijoje: Egipte, Irane, Saudo Arabijoje, JAE, Pakistane, Alžyre.

 Labiausiai vertinamos dėl:

kiekis 100g produkto  RVK*, % 
Kalis, mg  656,0  32,8%
Varis, mg  0,2  20,0%
Manganas, mg  0,3  15,0%

* Referencinis vartojimo kiekis

  • Kalis svarbus normaliai nervų sistemos veiklai, raumenų veiklai, padeda palaikyti normalų kraujospūdį.
  • Varis svarbus normaliai jungiamojo audinio būklei palaikyti, energinių medžiagų apykaitai, nervų sistemos veiklai.
  • Manganas svarbus normaliai medžiagų apykaitai, normaliai kaulų būklei, jungiamojo audinio formavimuisi.

Istorija. Datulės (lotyniškai  Phoenix dactylifera,sanskritu Kharjura – “geriausias tarp saldžių vaisių”)  vadinamos dykumų duona,  auginamos nuo seniausių laikų. Yra archeologinių įrodymų, kad datulės buvo vartojamos prieš 7000 metų. Archeologai nustatė, kad datules nokinančios palmės buvo auginamos Senovės Egipte, Asirijoje, Babilone, šumerų gyvenvietėse.  Datulių palmės vadinamos medžiais, laikančiais galvą ugnyje, o kojas – vandenyje. Senovės Graikijos architektūroje dažnai galima pamatyti kolonas, primenančias datulių palmę. Čia jos simbolizuoja gyvenimo medį. Datulių sėklos labai gyvybingos. 1963-1965 metais kasinėdami senovinės tvirtovės liekanas archeologai rado išnykusios datulių palmės kauliukų. Šiuo metu yra išauginta palmė, kurios kauliukui  2000 metų.

Perspėjimai: per didelis vitaminų ir mineralų vartojimas gali pakenkti jūsų sveikatai. Saugoti sausoje ir vėsioje vietoje.

Informacija paruošta remiantis:

  1. KOMISIJOS REGLAMENTAS (ES) Nr. 432/2012
  2. Self nutrition data

 


Kam naudinga? Kada valgyti?
  • Džiovintas datules patariama gerai nuplauti šiltu vandeniu.
  • Džiovintos, minkštos be kauliukų datulės valgomos įdarytos migdolais, graikiniais riešutais, apelsinų ar citrinų žievelėmis. Merginos atsiųsta vaikinui džiovinta datulė įdaryta migdolu arabų kraštuose vis dar yra laikoma gundymo ženklu.
  • Datulės naudojamos kepant pyragus, ruginę duoną.
  • Datulių kauliukai skrudinami ir malami kavai, kuri šaltais vakarais geriama vietoj arbatos.

Pakuotė
Dz_datules be kaul sirupe 150g Arimex
Ieškokite: didžiausiuose prekybos centruose.
Naujienų užsisakymas
Jei ši informacija tau pasirodė naudinga, užsiprenumeruok mūsų naujienlaiškį ir gauk straipsnius šia tema tiesiai į el. paštą ar telefoną.