Anakardžių riešutai

Maistingumo lentelė | kiekis 100g produkto | RVK, % |
---|---|---|
Energetinė vertė, kcal | 609,0 | 30,4% |
Baltymai, g | 23,3 | 46,6% |
Angliavandeniai, g | 24,1 | 8,9% |
iš kurių cukrus, g | 6,0 | 6,6% |
Riebalai, g | 46,0 | 65,7% |
iš kurių riebalų rūgštys, g | 8,4 | 42,0% |
Skaidulos, g | 3,0 | 12,0% |
Natris (druska), g | 0,02 (0,04) | 0,8% |
GDA – tai orientacinė norma, padedanti įvertinti, kiek konkrečios maistingosios medžiagos yra vienoje maisto produkto porcijoje. Nurodyta GDA vertė yra nurodyta vidutiniam “suaugusiajam”, kurio energijos poreikis 2.000 kcal/dienai."
Trumpas aprašymas. Anakardžių riešutai – savo forma primenantys inkstą riešutai. Anakardžių riešutai visada parduodami be kevalų.
Anakardžiai labiausiai vertinami dėl:
RVK*, % (100g) | |
Vario | 110% |
Mangano | 83% |
Magnio | 73% |
Fosforo | 59% |
* Referencinis vartojimo kiekis
- Varis ir manganas svarbūs normaliai energinių medžiagų apykaitai;
- Magnis ir fosforas svarbūs kaulų ir dantų būklei [2].
Anakardžių istorija. Anakardžių gimtoji šalis – Brazilija. XVI amžiuje Portugalų tyrinėtojai įvežė šiuos medžius į Indiją ir kelias Afrikos šalis. Anakardžių medžiai buvo vertinami dėl medienos, balzamo, tačiau patys anakardžių riešutai populiarumo sulaukė tik XX amžiuje. Šiuo metu komerciniame anakardžių auginime pirmauja Indija, Brazilija, Mozambikas, Tanzanija ir Nigerija.
Alergija riešutams. Alerginės reakcijos gali atsirasti beveik bet kuriam maistui, tačiau moksliniai tyrimai išskiria specifines 8 produktų rūšis, kuriems gali būti padidinta alerginė reakcija. Tai kviečiai, karvės pienas, vištų kiaušiniai, žuvis, vėžiagyviai, medžių riešutai, žemės riešutai ir sojos produktai. Maisto alergijos simptomai kartais gali pasireikšti kaip odos bėrimas, dilgėlinė, niežulys, egzema, lūpų, liežuvio ar gerklės patinimas dilgčiojimas burnoje, švokštimas ar nosies užgulimas, galvos svaigimas. Tačiau maisto alergijos simptomai taip pat gali būti kur kas bendresnio pobūdžio. Kadangi daugumą alergijos maistui simptomai gali kilti dėl kitų įvairių sveikatos problemų, pajutus išvardintus simptomus reikėtų kreiptis į sveikatos priežiūros centrą siekiant įvertinti maisto alergijos vaidmenį jūsų sveikatai.
Perspėjimai: per didelis vitaminų ir mineralų vartojimas gali pakenkti jūsų sveikatai. Saugoti sausoje ir vėsioje vietoje.
Informacija paruošta remiantis: